Novi Sad

Odgovor redakcije Luftike kompaniji VAER: Niste vi krivi što vaše garaže plivaju u fekalijama

poplave
Foto: Printscreen

Redakciji Luftike obratila se kompanija Vaer nakon teksta o podzemnim vodama u garažama u novosadskom naselju Grbavica. Na snimku se vidi da je nivo vode koja je prodrla u garažni prostor dostigao gotovo dve trećine točka parkiranih automobila.

Iz kompanije Vaer poslali su demanti koji smo u celosti objavili, mada nam nije najjasnije gde su se i zašto našli prozvanima.

Niti smo zbog poplava i izlivanja kanalizacije tokom nevremena njih prozivali, niti okrivili, niti smatramo da su za bilo šta krivi, ponajmanje zbog toga što, kad god se stušti neka olujčina, pola Novog Sada pliva u govnima, da prostite.

Kažu, u naslovu smo napisali da su njihovi objekti fensi: Inače, o našem radu možemo da diskutujemo ali napisati da su naši objekti ‘fensi’ samo je još jedan dokaz da ne znate o čemu pišete.

Pa hajde prvo to da rešimo. Reč ‘fensi’ se upotrebljava kao sinonim za ‘gospodstven’ ili kul što bi rekla omladina, za nešto fino, toga ima u svakom rečniku, pa i ovom online.

Ako Vaer smatra da objekti koje grade nisu gospodstveni, kul, fini ili moderni, ovom prilikom se izvinjavamo što smo to rekli u naslovu.

To je inače jedino u čemu su objekti koje je izgradila ova kompanija pomenuti pridevom. To što smo imali snimak iz njihove podzemne garaže je puka slučajnost, mogao je biti iz bilo koje druge.

Zamera nam se da smo zlonamerno naveli adresu i mesto gde je poplavljen prostor. A kako drugačije? Da li bi profesionalnije bilo da nismo dali te podatke? Naravno da je normalno i poželjno navesti tačno mesto događaja ako nam je ono poznato, a da su bili poplavljeni i brojni drugi objekti – jesu, samo te snimke nismo imali.

Misliti da je količina vode koja je vidljiva na snimku koji posedujete ušla kroz hidroizolaciju objekta je stvarno površno i to je još jedan dokaz da niste razmišljali i da se iza objave krije loša namera – kaže se još u demantiju, više ne znamo čega, jer nam nije jasno šta se demantuje.

Ni na jednom mestu u veoma kratkom tekstu nije navedeno da je voda ušla kroz hidroizolaciju, a kako iz kompanije Vaer znaju da smo mi to mislili nama je i dalje nepoznato.

Pored toga što za tekst nije bilo značajno da se spominje investitor i tačna adresa mogli ste da napišete i da je identičan problem pretrpelo mnogo objekata u gradu (i to bez sopstvene odgovornosti) ali niste.

Jesmo.

Ono u čemu smo saglasni sa demantijem odnosi se na krivca za često pretvaranje Novog Sada u Veneciju.  Nikakve odgovornosti Vaera ili nekog drugog investitora za ove izlive kanalizacije i Novi Sad na fekalijama nema.

Čitava odgovornost leži jedino na gradskim vlastima Novog Sada koje su uporno htele da nekako uštede na kanalizaciji, pa se dešavaju i ovakve stvari. Ili, kao što iz kompanije Vaer lepo objašnjavaju:

poplava-steta
šteta od poplave/Foto: Vaer

Dakle usled padavina kanalizacija je bila potpuno zagušena a sa viših delova u okolini (Bulevar, Lasla Gala itd.) po sistemu spojenih sudova voda se dodatno podigla u najnižoj Vojvodjanskoj ulici što je dovelo do toga da u sve podzemne etaže u okolini voda prodre kroz ulaze. Rampa koja vodi u podzemnu etažu počinje u nivou ulice, ukoliko je ulica pod vodom logično je da voda preko rampe sidje u podzemnu etažu.

Pumpe na podzemnoj etaži su se uključile ali nikakva šansa nije postojala da pumpa izbaci količinu vode koja je ušla u objekat u roku u kom je ušla. Čak i da je pumpa mogla da izbaci tu količinu vode ta voda ne bi imala gde da ode obzirom da je kanalizacija bila potpuno puna.

Kanalizacija puna, šahtovi za odvod atmosferske vode zapušeni, popunjeni zemljom, iz njih raste korov.

saht_zapusen_850x
Foto: 021.rs

Potpuno je jasno ko je kriv za izlivanje raznoraznih ‘podzemnih’ voda godinama unazad, tako da nam opet nije baš najjasnije od čega se kompanija Vaer ovde brani kad je i njima jasno, a niko ih nije ni napadao. Osim što smo rekli da su im zgrade ‘fensi’. Evo, nećemo više.

I svaka im čast što su sanirali štetu iako nisu bili u obavezi, ali nam nije jasno zašto to odmah nisu uradili oni koji jesu imali tu obavezu. Ili su rešili da uštede, na uštrb i investitora i građana koji su pretrpeli štetu i drhte na pomen jače kiše.

Ruku na srce, da ne budemo zlonamerni jer to zaista nismo, krajem avgusta počeli su radovi na rekonstrukciji saobraćajnica a u bloku Vojvođanske, Vere Pavlović i Lasla Gala radiće se kompletan kolovoz, parking, pešački plato, kanalizacija i javno osvetljenje.

Plan Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije je da se u ovom delu grada konačno reši problem odvođenja atmosferskih voda. Rok za završetak radova je kraj godine. Sačekaćemo i to.

U međuvremenu, ne dao nam bog neki pljusak samo, umesto biciklova nabavićemo kajake, pa da lepo veslamo, ovde je nekad, kažu knjige, ipak bilo more. Panonsko.

U Novom Sadu napravili fušeraj kanalizaciju, izlila se u podrume i garaže

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

26 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap