Magazin Novi Sad

Gradoid: Novosađanin autor unikatne i korisne aplikacije

U decembru prošle godine na takmičenju u izradi mobilnih aplikacija jedan od pobednika bio je i naš Novosađan Miloš Jokić. Pn je prestižno priznanje dobio za svoju zanimljivu i inventivnu aplikaciju „Gradoid“.

Zvanična verzija dostupna je od 1. marta korisnicima u Srbiji na android plej prodavnici.

Kako kaže Miloš, oduvek se interesovao za programiranje.

„Još u srednjoj školi sam se okušao u toj oblasti, a prvi android telefon sam kupio ne da bih se hvalio već s namerom da izrađujem aplikacije za njega“, priča Miloš: „Ideja za „Gradoid“ potiče još iz fakultetskih dana kada sam se s drugom iz srednje škole prijavio na konkurs za izradu android aplikacija koje su tek bile u povoju. Tada su bile popularne aplikacije i sajtovi koji su preporučivali mesta za izlazak i restorane, pa smo i mi pošli tim putem. Međutim, aplikacija nije doživela veći uspeh. Tek pre dve godine, nakon učešća na nekoliko radionica posvećenih izradi mobilnih aplikacija i osvajanja prvog mesta na njima, poželeo sam da realizujem staru ideju o aplikaciji čiju izradu sam započeo na fakultetu.“

Prema njegovim rečima, radi se o unikatnoj ideji, pošto nije naišao ni na jednu sličnu aplikaciju ni u Srbiji i u svetu.

„Za izradu aplikacije „Gradoid” bilo mi je potrebno šest meseci i zamislio sam je tako da korisnici razmenjuju informacije međusobno. Tako mogu da postave pitanje o raznim lokacijama, događajima, da se prijave da su posetili neko mesto, ali i da se informišu o tome da li, na primer, ima karata za predstavu, koncert ili utakmicu“, objašnjava Miloš.

Dodaje da je korisna i za turiste jer pruža informacije o gradu koji žele da posete, da saznaju gde se služi najbolja hrana, koje je najbolje mesto za izlazak, ali i o dešavanjima poput izložbi, sportskih događaja, pozorišnih predstava. Interesantno je da prijavljivanje na lokaciju određuje i kontroliše algoritam te je onemogućeno laganje drugih korisnika.

Ostatak teksta pročitajte OVDE!

Taksi aplikacija – klikom do sigurnog prevoza

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

159 Shares
159 Shares
Share via
Copy link