Magazin Svet

Google pomaže oko pošumljavanja jer sami definitivno ne znamo gde treba drveće posaditi

google-drvece-posumljavanje
Foto: gradnja.rs

Nova Google alatka pokazuje gde treba zasaditi drveće kako bi se gradovi rashladili, a i naši urbanisti imaju  priliku da se prijave kako bi ostvarili ovu saradnja na lokalnom nivou.

Environmental Insights Explorer je nova Google alatka koja je osmišljena da pomogne gradovima da snize temperaturu na svojim ulicama što ne samo da bi imalo koristi za sam grad, već bi i delovalo pozitivno na klimatske promene na globalnom nivou, piše Domusweb. Google mapira gradove sa najvećom potrebom za dodatnom vegetacijom, kako bi se smanjilo zagrevanje.

Ekstremna zagrevanja imaju među najvećim uticajima na klimatske promene, pa su samim tim pored zagađenja vazduha na njih najviše i ukazuje u javnosti. S obzirom na činjenicu da je sve češća pojava urbanih toplotnih ostrva usled velikog broja zgrada i površina pod asfaltom, koji zadržavaju toplotu, jedna od najadekvatnijih akcija koju gradovi mogu da sprovedu jeste povećanje fonda gradskog zelenila. Osim što se stvaranjem senki štite površine od prekomernog zagrevanja, zelenilo stvara i dodatnu vlagu, piše Gradnja.rs.

google-drvece
Foto: gradnja.rs

Jedna od najadekvatnijih akcija koju gradovi mogu da sprovedu jeste povećanje fonda gradskog zelenila.

Imajući ovo u vidu, tim iz The Tree Canopy Lab je kroz sprovedeno istraživanje koristio Google snimke iz vazduha u kombinaciji sa veštačkom inteligencijom, kako bi se mapiralo svako drvo u određenom gradu.

Koordinacijom dobijenih informacija na interaktivnoj mapi sa dodatnim podacima, gde se beleži gustina naseljenosti, kao i koja su to naselja najosetljivija na visoke temperature, izlazne informacije će pomoći gradovima da na saznaju gde treba da zasade novo drveće.

 

Tamara Obradović

Tamara Obradović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link