Magazin Putovanja

Srpska planinska lepotica savršena je za početnike i decu, dnevni ski pas do 1.000 dinara

Planina Goč
Foto: D. Jovanović

Kada pomenemo zimske radosti i ski sezonu u Srbiji, verovatno su Zlatibor, Kopaonik i Stara planina prve asocijacije kojima mnogima padaju na pamet.

Međutim, planinska lepotica pored Kraljeva i Vrnjačke Banje može predstavljti idealan izbor, posebno ako imate klince koji tek uče da skijaju, a uprkos relativnoj maloj nadmorskoj visini, staze za sankanje i skijanje su sasvim lepo pripremljene.

Reč je naravno o Goču, a kako je zima pokazala zube tek početkom ovog meseca, konačno su se i njene padine zabelele, a žitelji okolnih mesta su prvi ozbiljan sneg iskoristili za uživanciju i provod sa klincima i to pod vrlo povoljnim uslovima – cena dnevnog ski pasa za odrasle iznosi samo 800 dinara, a za decu je jeftinije.

Carstvo za mališane bez uobičajenih gužvi

Posle mnogo godina pauze, jer nije bilo uslova da se na Goču skija, lokalna samouprava je nekako uspela da ovoj planini povrati reputaciju koju  je nekada imala, a to je skijanje za početnike, piše Nova.

Montiran je novi ski-lift, kompletna rekonstrukcija puta od Kraljeva biće nastavljena i ove godine, a u planu je i postavljanje dvosed žičare.

Na Goču nema uobičajenih gužvi, pa zato ovu planinu zovu dečjim carstvom u kome mališani mogu bezbedno uživati u sankanju, skijanju, kliskanju, grudvanju i ostalim zimskim čarolijama.

Skijaške staze idealne za početnike

Planina Goč spada u niže planine, ali to ne znači da nema staze za skijanje. Ima ih i na strani Kraljeva i na strani Vrnjačke Banje.

Na kraljevačkoj strani Goča, u naselju Dobre Vode, pored hotela i smučarskog doma nalaze se dve ski staze. Prva je dužine 300 metara i namenjena je skijašima početnicima i deci.

Druga je dužine 1.400 metara i ima žičaru dužine 1.150 m. Gornji deo staze je blagog nagiba i pogodan za početnike, dok je donji deo poprilično strm i preporučuje se skijašima rekreativcima.

Na nadmorsku visinu od 900 metara, ne dolaze samo gosti iz Kraljeva i okoline, već i iz susednih gradova i opština. Prednjače porodice sa decom, uz solidan broj iskusnih skijaša, ali i onih koji na smučkama prave svoje prve korake.

Porodice ne propuštaju uživanje u zimskim radostima

Na pravi sneg se ove godine ipak duže čekalo.

– Prošao nam je raspust. Očekivali smo da sa decom budemo na skijanju, jer su još mali, a na ovoj stazi su mnogi od nas iz Kraljeva naučili da skijaju. Nekada je to bila obavezno u školskom programu.

Osnovci iz Kraljeva su tako naučili da skijaju. Ali, pao je konačno sneg. I ne propuštamo ni trenutak dok se ne otopi – kaže Mirjana Jovanović, majka dve ćerke.

Goč skijaši
Foto: D. Jovanović

Cena dnevnog ski pasa iznosi 800 dinara za odrasle i 700 dinara za decu. Noćna vožnja košta 1.000 dinara.

U skladu sa mogućnostima i vremenskim prilikama, mala skijkaška i staza za sankanje, sasvim su solidno pripremljene.

Izvor: Nova

Olimpijska lepotica Jahorina, snežna bajka u komšiluku, idealna za porodice i lude zabave posle skijanja

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

39 Shares
Share via
Copy link