Magazin Putovanja

Olimpijska lepotica Jahorina, snežna bajka u komšiluku, idealna za porodice i lude zabave posle skijanja

jahorina
Foto: Shutterstock

Zovu je i olimpijskom planinom, bila je mesto na kojem su se takmičile najbolje svetske skijašice, ali i planina za prve skijaške pokušaje brojnih generacija. Zelena idila leti, snežna bajka zimi.

Sve je to Jahorina, planina u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, koju je ovih dana, nakon toplog početka godine, prekrilo više od metar svežeg snega, na oduševljenje ljubitelja skijanja i zimskih radosti, piše Putni kofer.

Najviši vrh te moćne dinarske planine je 1916 metara visoka Ogorjelica, a pozicija na spoju hladne kontinentalne i tople mediteranske klime pogodna je za padavine i puno snežnih dana. Jahorina je, naime, pod snegom u proseku 145 dana godišnje, od oktobra pa sve do maja, a prosečna visina snega u februaru iznosi čak 106 centimetara.

Na Jahorini su 1984. održane ženske discipline u alpskom skijanju na Zimskim olimpijskim igrama

Bilo da ste strastveni skijaš ili samo volite da uživate u toplom napitku s pogledom na snežnu belinu, ta je planina idealno odredište za vaše sledeće zimovanje zbog predivne prirode, ali i bogate ponude hotela, restorana, staza, velnesa i svega što je potrebno za potpuni odmor.

Jahorina se s ponosom često naziva i “olimpijskom planinom” jer su na Zimskim olimpijskim igrama 1984, koje su održane u Sarajevu, upravo na njenim snežnim padinama snage odmerile najbolje svetske alpske skijašice.

Danas je tu najmoderniji skijaški centar jugoistočne Evrope, na kojem se iz godine u godinu ulaže u infrastrukturu, ponudu i zato je sve popularnija čak i među skijašima koji su ranije odlazili na skijanje u Austriju ili Italiju. Na raspolaganju je ukupno 47 kilometara pripremljenih skijaških staza, povezanih sa 16 žičara koje u jednom satu mogu prevesti 31.000 skijaša.

Čarobno noćno skijanje

Tu su plave, lagane staze, crvene, koje označavaju srednju težinu i crne, odnosno najzahtevnije staze za iskusnije skijaše. Ukupno je 8.5 kilometara staza osvetljeno za noćno skijanje, u kojem se mogu oprobati i manje iskusni jer je deo vrlo blagog nagiba. Tako su za noćno skijanje uređene staze Poljice, Novak Đoković, Trnovo i Skočine, a za najmlađe i manje spretne poligon Poljice.

Jahorinu posećuju skijaši svih generacija, ali najbrojnije su porodice sa decom. Upravo je zato ove godine uređena staza za sankanje duga čak 600 metara, a za prve skijaške korake tu su tri ski poligona, dva ski vrtića opremljena pokretnom trakom, a na skijalištu se održavaju i skijaške škole u kojima se deca i odrasli mogu pod stručnim nadzorom oprobati u tom sportu.

Jahorina je poslednjih godina postala poznata i po fantastičnim apres ski zabavama i koncertima brojnih regionalnih zvezda. U sklopu Olimpijskog centra Jahorina uređen je Olimpijski bar gde se nakon skijanja može popiti piće na otvorenom šanku ili se ugrejti u unutarnjim prostorijama.

Cene povoljnije nego na zapadnim skijalištima

U slučaju da se zima predomisli i da ponovo otopli, skijanje se nastavlja, jer je oko 80 posto staza pokriveno veštačkim snegom, a za tu je svrhu izgrađeno novo akumulacijsko jezero kapaciteta 30.000 kubnih metara.

Dnevna ski karta stoji 66 maraka, odnosno 34 evra, što je manje od većine evropskih skijališta. Za 153,5 evra na Jahorini se može skijati sedam dana, što je praktično cena dvodnevne karte na nekim velikim austrijskim i francuskim skijalištima. Cene hrane i pića, fantastičnih bosanskih specijaliteta u restoranima su takođe bitno povoljnije nego na zapadu.

Najbliži veliki grad Jahorini je magično Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, pa zimovanje svakako vredi upotpuniti posetom tom gradu, ćevapima na Baščaršiji i pravom turskom kafom uz kockicu ratluka. Za sve one koji se pitaju kuda na skijanje ove zime, Jahorina je uvek dobra ideja!

Izvor: Putni kofer

„Zlatibor je jedna velika betonska ploča, nikad više tamo na odmor“

120 Shares
120 Shares
Share via
Copy link