Jednom rukom? Ova gibanica zaista se pravi jednom rukom.
Za pripremu vam ne treba više od petnaest minuta, a ukućani će je smazati u treptaju oka.
Samo je bitno da pratite par „fora i fazona“ tokom pripreme, i eto doručka (ili večere) bez stresa i nervoze.
Potrebno vam je:
– Pola kilograma kora za pite/gibanice
– 400 gr sitnog sira po izboru i ukusu
– 2 jaja
– prstohvat soli
– čaša jogurta
– ista ta čaša od jogurta „kisele“ (gazirane) vode
– pola čaše ulja
– malo susama
Priprema:
Uključite rernu da se zagreje na 220 stepeni.
U međuvremenu, umutite dva jaja, dodajte unutra sir, jogurt, so, dobro promešajte, pa dodajte i jogurt i kiselu vodu i na kraju ulje.
Podmažite pleh (najbolje onaj dublji za đuveč, ali može poslužiti i bilo koji drugi) sa malo ulja.
Koru po koru mažite sa po kašikom pripremljenog fila i gužvajte ili sklapajte u oblike po želji, pa ređajte u pleh dok ga ne ispunite. Slobodno „zgurajte“ jufkice jednu uz drugu da napravite mesto za svu količinu kora.
Potrudite se da vam ostane malo retkog ostatka fila za premazivanje/posipanje tako napravljene pite odozgo.
Naređanu i nafilovanu pitu pospite susamom.
Stavite u rernu da se peče na 200 stepeni 20 minuta. Ukoliko imate ventilirajuću rernu, biće dovoljno i 15 minuta za pečenje. jada gibanica porumeni izvadite je iz rerne, prekrijte čistom krpom da se „istiša“ i služite dok je vruća. Parčići će se sami odvajati.
Prijatno!
Dodaj komentar