Magazin

„Stranci u noći“: U Hrvatskoj se snima prvi film o gej partizanima (FOTO)

Gej partizani naslovna
Foto: MIHOV NIKOLA / Sipa Press / Profimedia

Nova vremena i trendovi su doneli rušenje nekih starih tabua i nekad nedodirljivih ideala, pa se tako u Hrvatskoj snima prvi film koji će nam doneti priču o gej partizanima!

Svakako da je ovo tema o kojoj verovatno niko ne bi smeo ni da pomisli za vreme postojanja stare Jugoslavije, a bilo bi interesantno čuti mišljenje čuvenog filmskog Valtera, pokojnog Velimira Bate Živojinovića, koji se proslavio upravo ulogama u partizanskim filmovima.

Naziv filma više puta promenjen

Hrvatski audiovizualni centar je za ovaj projekat još 2017. godine izdvojio 3,7 miliona kuna, što je više od 57 miliona dinara, prenose mediji.

Takođe, otkriveno je da u njemu glumi Emir Hadžihafizbegović, piše Telegraf.

Kako prenose hrvatski mediji, film se trenutno snima u Zagrebu i na Krku, a trebao je da bude završen još pre nekoliko godina i to pod nazivom “Moj privatni ratni zločinac”, pa je naziv promenjen u “Atmosfera”.

Prema poslednjim objavama glumaca na društvenim mrežama, moguće je da će se na kraju zvati „Stranci u Noći“.

Film režira Ivona Juka, a producira ga Anita Juka.

Zloupotreba seksualne orjentacije u političkom obračunu

Radnja filma je prema prvobitnoj ideji trebalo da prati dva gej vojnika tokom rata 90-ih, ali je ipak vremenska odrednica “prebačena” na Drugi svetski rat, pa je promenjen i naziv filma.

Rediteljka i producentkinja nisu se oglašavale o njemu, te je teško doći do informacija.

Nacional.hr ističe da su uspeli da saznaju da se radi o bivšim partizanima koji su gej, a 1957. godine u političkom obračunu neko tu činjenicu o njihovoj seksualnoj orijentaciji koristi protiv njih.

Iako su naveli da će novi naziv filma biti “Atmosfera”, Emir Hadžihafizbegović je nedavno podelio fotografiju sa seta na Krku navodeći da se radi o filmu Ivone Juke, ali je napisao da će se ipak zvati “Stranci u noći”.

Izvor: Telegraf

„Slava je voleo slobodu“: Nacisti mu urezali petokraku na čelo, Ršum o njegovoj ćutnji napisao poemu

127 Shares
127 Shares
Share via
Copy link