Magazin

Dolaze iz Nemačke, Austrije, Italije pa se šetaju po gradu i idu u kafane

Od 18. marta, na snazi je zabrana kretanja od osam sati uveče do pet sati ujutro. Osim toga, ljudima starijim od 65 godina zabranjen je u potpunosti izlazak, dok bi naši državljani po dolasku iz inostranstva trebalo da idu u samoizolaciju od 14 dana.

Prema poslednjim podacima u Srbiju se ovih dana vratilo oko 60.000 ljudi, a mnogi od njih nisu ispoštovali mere vlade.

Vade lične karte

Iako ovih dana u Negotinsku krajinu stižu brojni naši zemljaci, pretežno iz Austrije i Nemačke mnogi nisu ispoštovali odluku o samoizolaciji, pišu Novosti.

Sa prvim danom vanrednog stanja njih tridesetak je čak pohrlilo u lokalnu policijsku stanicu da predaju zahteve za izdavanje novih ličnih isprava.

Negotinskoj zdravstvenoj ustanovi, sa izuzetkom dvoje građana koji su putovali u Atinu i Beč, niko se nije javljao zbog bojazni da su zaraženi korona virusom.

– Naši ljudi su u obavezi da se javljaju i apelujemo da to i čine. Razgovarali smo sa našima u mesnim zajednicama da ukažu ljudima koji dolaze iz inostranstva da moraju da budu u izolaciji 14 dana, odnosno 28 ako dolaze iz žarišta – kaže predsednik opštine Vladimir Veličković.

U Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru saopštili su da na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga nema zaraženih korona virusom.

Iako se i u Negotinu, kao i ostalim sredinama u okruženju, na društvenim mrežama šire informacije o navodnim slučajevima zaraze korona virusom, do sada ni u jednom od osam naselja Borskog i Zaječarskog okruga nije bilo slučajeva oboljevanja od Kovida-19, niti je na osnovu sumnji neko od građana testiran.

– Na osnovu definicije slučaja sumnje infekcije novim korona virusom, shodno algoritmu, na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga nije bilo prijavljenih slučajeva sumnje – navode u Zavodu za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru.

I u ovoj ustanovi apeluju na građane koji dolaze iz inostranstva da poštuju uputstva koja na granici dobijaju od sanitarnih inspektora kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

– Kada su u pitanju oni koji dolaze avionom mi imamo spiskove putnika. Problem je što to nemamo za drumski saobraćaj već je ostavljeno na njihovoj savesti da ispoštuju uputstva koja dobijaju na granici – pojašnjava direktora Zavoda, Slađana Ristić.

Dežurnim epidemiolozima se od uvođenja vanrednog stanja, ističe ona građani nešto intenzivnije javljaju nego do sada, tako da je samo tokom prepodneva bilo njih tridesetak koji su ispoštovali uputstva sa granice.

Iz Italije u kafanu

Protiv I.M. (64) iz Kličevca kod Požarevca, podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Kako smo saznali u Osnovnom javnom tužilaštvu, on se vratio iz Italije 13. marta i sanitarna inspekcija odredila mu je meru obavezne samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Međutim, samo posle par dana viđen je u kafani, pa su ga meštani prijavili. On je vraćen u samoizolaciju, po čijem isteku će biti procesuiran u redovnom postupku.

Krenuo sam samo do pošte po novac, kada me policija strpala u auto i vratila kući

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • A ŠTO SE NE RJEŠAVA SVE NA GRANICI…..PRIZNAJEM DA SU MJERE PREDUZETE OD DRŽAVE MNOGE ALI NE SVE OK …IMA TU I GLUPOSTI I NELOGIČNOSTI…DRUŠTVO IZVANA AKO JE JOŠ I LOVARNO BAHATI SE ..ALI SVAKOGA ĆE DA STREFI .. TREBA IH UDARITI PO DJEPU A NE NAS PENZIONER KOJI JEDVA DA KRAJ SA KRAJEM VEŽEMO ….

2.7K Shares
2.7K Shares
Share via
Copy link