Magazin Novi Sad

Da li je Galens dobio dozvolu da zatvori ceo Novi Sad? Ceo kvart neprohodan za pešake

galens-cara-dusana-2
Foto: Megafon/Mojnovisad.com

Gradilište Galens Investa u Ulici Cara Dušana još jedna je potvrda teze da Novim Sadom zapravo vladaju investitori. Ograda gradilišta sprečava prolaz pešacima, a mehanizacija gradilišta dodatno zakrčuje saobraćaj.

Galens Invest došao je ponovo u žižu javnosti nakon kupovine 205 parcela na Fruškoj gori, a od ranije su poznati po tome što im je dozvoljeno da unište gradsko kulturno-istorijsko nasleđe kako bi sagradili svoje skupe kvadrate.

Pogled na najnovije gradilište kompanije Galens Invest dovodi do pitanja kako je moguće da investitor dobije dozvolu da blokira ceo Novi Sad. Naime, gradilište Galensa kod kružnog toka na Limanu blokira pešake, ali i automobile.

“Galens invest, koji gradi kompleks zgrada na uglu Bulevara Cara Lazara i Ulice cara Dušana, pored toga što je okupirao i zatvorio okolne ulice, otišao je i korak dalje i zatvorio prolaz pešacima, stavivši znak da se pređe na drugu stranu” napisao je jedan od čitalaca u okviru rubrike Megafon na sajtu Moj Novi Sad.

Na fotografijama koje je priložio ovaj Novosađanin vidi se da je bukvalno ceo kvart sada neprohodan za pešake.

galens-cara-dusana-1
Foto: Megafon/Mojnovisad.com

“Na fotografiji se lepo vidi da je prostor između ograde gradilišta i žičane ograde prohodan, ali su oni to uzeli za sebe. Pritom, prelaz je kod Medicinske škole (500 metara udaljen), a treća opcija je pretrčavanje preko četiri trake” požalio se anonimni Novosađanin.

Uz problem koji pešacima predstavlja ograda, tu je i gužva koja se stvara u desnoj traci u Ulici Cara Dušana.

“Takođe, blokiraju traku za skretanje desno prema kružnom toku gde se stvaraju redovi do pola Ulice cara Dušana. Kamioni koji čekaju utovar i istovar su gotovo svakodnevno prakirani u Cara Dušana i u već zakrčenoj ulici prave još veći problem” napisao je jedan Novosađanin u rubrici Megafon sajta Moj Novi Sad.

Novosađani se već dugo pitaju kako stati na put bahatim investitorima.

“Može li se ovome stati na put, neko da reguliše ovo ili su dobili dozvolu da rade šta žele pošto su za vreme karantina dozvolili postavljanje ozvučenja na svoje gradilište” rezigniran je čitalac sajta Moj Novi Sad.

Na lokaciji na kojoj se susreću tri bulevara, Galens gradi kompleks od pet lamela pod nazivom Avenija Garden Residence.

Novosađani Galens Investu zameraju baš one projekte kojima se ova kompanija ponosi.

Galens je zarad izgradnje kompleksa “Kraljev park” uspeo da izdejstvuje rušenje trščara.

Izgradnji ovog kompleksa prethodila je izmena plana generalne regulacije, potom i rušenje nekada najstarijih kuća u Vojvodini – novosadskih trščara u Ulici Kraljevića Marka koje su, sve dok Galens nije započeo pripreme za gradnju baš na toj lokaciji, bile pod zaštitom države kao spomenik kulture.

Nezadovoljstvo i proteste Novosađana izazvala je i gradnja “Pupinove palate” u centru Novog Sada.

Ovaj, kako piše na sajtu kompanije, “impozantan građevinski poduhvat” sproveden je tako što je srušena zgrada banke zaštićena kao spomenik od kulturno-istorijske važnosti i što je izmešten spomenik jermenskoj porodici Čenazi.

Gospođo Galens, gde vi prođete tu trava više ne raste

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Nastavlja se “sabijanje” grada sa svim posledicama. Ima li novinar koji može da utvrdi ko je pravi vlasnik Galensa ? Istraživač ? Inače , imamo lokalnu vlast koja je izglasana na izborima , pa smo sve ovo zaslužili.

325 Shares
325 Shares
Share via
Copy link