Magazin Novi Sad

Ne seče se samo 3% fruškogorskih šuma, ostalih 97% može da ide

fruska-gora-bageri
Nacionalna deponija Fruška gora

Samo tri odsto Nacionalnog parka Fruška gora se ne seče, dok se ostalih 97 odsto tretira kao komercijalna šuma, rečeno je na Letnjem ekološkom forumu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, tokom predstavljanja pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

– Fruška Gora je javno dobro i nije normalno da se šume seku na komercijalan način. Za protekle dve i po godine smo inspekciji podneli 30 prijava zbog seče šume i sve su bile opravdane, dok su do tada odbacivane kao neosnovane – izjavila je na forumu Dragana Arsić iz Odbranimo šume Fruške gore.

Ona je dodala da Odbranimo šume Fruške gore ima insajdere u javnim preduzećima, zbog čega je borba pokreta uspešna.

– Institucije prate šta radi pokret i stičem utisak da inspekcija želi da, preko prijava Odbranimo šume Fruške gore, dobije vetar u leđa kako bi mogla da profesionalno obavlja posao – rekla je Arsić.

Ona je iznela podatak da je pošumljenost Srbije trebalo da 2025. godine dostigne 40 odsto, a da je sada na tek 27 odsto.

– Godišnje se pošumljava jedva 2.000 hektara, dok se istovremeno stare šume seku – zaključila je Dragana.

Iz tog pokreta za N1 kažu da su podneli peticiju Ministarstvu životne sredine kako bi se takvoj seči šuma stalo na put.

– Tu se sprovodi tretman kao da su privredne šume. Šume se prosto seku iz komercijalnih razloga, da bi se ostvario profit, da bi se finansirali troškovi javnog preduzeća. 140 zaposlenih je u pitanju. To je neodrživ model gazdovanja – kazala je Dragana Arsić za N1.

Kupanje na Ledinačkom jezeru? Može! Ulaznica – pivo za čuvara

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

473 Shares
473 Shares
Share via
Copy link