Novi Sad Vesti

Počela seča na novosadskom Šodrošu, radnici nemaju dozvole, a policija legitimiše građane

sodros seca suma
Foto: Facebook/Ekološki front Novi Sad

Počela ilegalna seča na Šodrošu, nastavak metastaze posrnulog sistema u urbanizmu i zaštiti životne sredine u Novom Sadu!

Uprkos tome što prema Rešenju o uslovima zaštite izdatom od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (PZZP), pod brojem 019-384/2 jasno je navedeno više stavki, uključujući da se drveće sa dupljama zbog gnežđenja ptica i hibernacije slepih miševa može seći jedino u periodu između 1. avgusta i 1. novembra.

Dakle, sada je to na ovom višestruko prepoznatom staništu zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta NELEGALNO raditi!

Seča se može odraditi tek od 1. avgusta, sve ostalo je nezakonita radnja na koju policija neće da reaguje. Dodatno, u rešenju je navedeno da se radovi moraju najaviti 8 dana unapred kako bi PZZP mogao da sprovodi stručni nadzor nad propisanim uslovima i merama zaštite.

Ne treba više ni da pominjemo da i dalje nije urađena Procena uticaja na životnu sredinu za projekat mosta i da je i još uvek u toku proces u Birou Bernske konvencije.

Od ljudi na terenu saznali smo i da radnici JP “Vojvodinašume” nemaju nalog za rad, već usmeno naređenje, dok policija umesto njih legitimiše građanje. Uviđa se pravilnost da za svoje nelegalne aktivnosti takozvana vlast preko javnih preduzeća ne izdaje pisane naloge kako ne bi postojali pisani tragovi i odgovornost za urađene poslove. Ipak, najžalosnije je što u svemu tome učestvuje i policija. Kako na terenu nema prestavnika PZZP, te da sekači JP “Vojvodinašume” nemaju pisane naloge, jasno je kao dan da se radi o višestruko nelegalnoj aktivnosti.

Zaštita životne sredine i institucije koje bi time trebalo da se bave u Novom Sadu više ne postoje. Politikantski, korumpirani SNS sistem ih je (kao i sve ostalo) iznutra potpuno uništio. Ostale su nam lobotomirane institucije i zakoni čije postojanje je postalo ozbiljno upitno s obzirom na to da ih se najviše ne pridržavaju upravo državna preduzeća i kompanije politički bliske vlastima.

Nakon jučerašnje sramotne i bizarne odluke da Novi Sad postane Evropski grad šuma, definitivno treba povesti kampanju da se ta “titula” pod hitno oduzme i dodeli nekom drugom gradu koji je zaista zaslužuje.

Izvor: Facebook/Ekološki front Novi Sad

Novi Sad proglašen za evropski grad šuma, dan kasnije započeo seču drveća na Šodrošu (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

38 Shares
Share via
Copy link