Lifestyle Magazin

Dom najpoznatijeg svetskog arhitekte prvo su pljuvali, danas je predmet divljenja širom planete (FOTO)

dom-arhitekte
Foto: Realtor.com / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Postoje ljudi koji su pravi vizionari, vrlo često neshvaćeni od svojih savremenika, baš zato što su svetlosnim godinama ispred svog vremena.

Pomenimo, na primer, Gaudija, čije su fenomenalne građevine mnogi smatrali izuzetno ružnim kada su projektovane, a danas su jedne od glavnih obeležja prestonice Katalonije.

Sličnu priču ima i Frenk Geri, koji važi za jednog od najčuvenijih arhitekata danšnjice, a proslavio se pre više decenija kada je dizajnirao sopstvenu kuću u Santa Moniki, u Kaliforniji, koja važi za jedan od najranijih primera dekonstruktivne arhitekture.

Ostavio je neizbrisiv trag u brojnim svetskim metropolama, a njegovih ruku delo je i poznata „zgrada koja pleše“ u Pragu, koja je danas svojevrsna turistička atrakcija.

 

Komšijama se kuća isprva nije svidela, danas uzor arhitektama širom sveta

Rezidencija Geri, prelepa vila napravljena od nekonvencionalnih materijala, koji do tada nisu na taj način upotrebljavani, dugo je bila tema u arhitektonskim krugovima, a danas je inspiracija mnogim mladim arhitektama, piše Stil.

Geri je ovu kuću izgradio oko postojeće kuće u holandskom kolonijalnom stilu.

Naime, godine 1977. Frenk i Berta Geri su kupili kuću koja je prvobitno izgrađena 1920. godine i koju su odlučili da renoviraju.

Geri je želeo da eksperimentiše sa materijalima koje je već koristio – metalom, šperpločom i drvenim okvirima.

Godine 1978. odlučio je da kući da novi izgled, i to tako što je holandski kolonijalni dom ostavio netaknut, a oko njega je izgradio novu kuću.

Komšijama se nikako nije svideo ovaj novi arhitektonski stil, ali to nije promenilo činjenicu da je kuća bila umetnički izraz isprepleten sa arhitekturom.

„Duhovi kubizma“

I enterijer kuće je spoj starog i novog. To je posebno vidljivo kada prolazite kroz sobe u kući i vidite nova vrata koje je postavio on i ona starija koja su prvobitno bila u kući.

– Rečeno nam je da u kući ima duhova kad smo došli u nju… Ja sam odlučio da su to duhovi kubizma. Prozori su veoma bitni. Noću, pošto je ovo staklo sprecifično, svetlo se ogleda u njemu – izjavio je Frenk jednom prilikom.

– Dakle, kada sedite za ovim stolom, vidiš sve automobile kako prolaze, vidiš mesec, ali na pogrešnom mestu jer se drugačije reflektuje i ni sam ne znaš gde si – ispričao je ovaj poznati arhitekta.

Izvor: Stil Kurir

Arhitektonsko čudo na Zlatiboru ima temelje uže od zgrade i prkosi svim zakonima fizike (FOTO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

35 Shares
Share via
Copy link