Magazin Novi Sad

Kuća na Fruškoj gori koketira sa prirodnim okruženjem ukopana u planinu (FOTO)

korten-rezidencija
Foto: Marko Škrbić

Ušukana na fruškogorskim padinama, oblikovno i funkcionalno odudara od okruženja, ali tako da ga ne narušava, već oplemenjuje.

Na padini velikog nagiba nikao je objekat svedene geometrije sa tri strane ukopan u zemlju, a okružen je platoima za sport, zabavu i rekreaciju.

Istovremeno i savremena i okrenuta prirodi, kuća Corten Residence na obroncima Fruške gore, smeštena neposredno uz šumu i potok nadomak Sremske Kamenice, sadrži praktično sve što je čoveku danas potrebno.

Naime, želja klijenta je bio objekat savremenog izraza i u enterijeru i u eksterijeru, što je u ovom slučaju arhitekta Goran Obradović, autor projekta iz petrovaradsinskog Numerus Inženjeringa, postigao svedenom geometrijom, primenom savremenih materijala i savremene tehnike, ugradnjom pametnih sistema, koloritom i posebno osmišljenim osvetljenjem.

Pored ovih zahteva, na parcelu u nagibu bilo je potrebno smestiti prostrane platoe koji će se upotrebljavati za sport, zabavu i rekreaciju.

Ideju nametnula lokacija

Objekat je sastavljen iz niza detalja koji ga čine specifičnim – sauna se, na primer, prozorom otvara ka spoljašnjosti, i iz nje se pruža vizura ka šumi i planini.

Pristupna saobraćajnica vodi do najviše etaže kuće, i odatle se daljim spuštanjem postepeno otkrivaju ceo teren i sve funkcionalne celine objekta.

Glavnu ideju za oblikovanje, kako navode autori, diktirala je sama lokacija – kuća se nalazi na padini velikog nagiba i bilo je potrebno uklopiti ga u tako zahtevan teren, te je odgovor bio objekat koji je sa sve tri strane ukopan, a četvrta fasada se otvara ka šumi i pruža vizure na obronke Fruške gore.

– Ukopavanje je ujedno uticalo i na energetsku efikasnost samog objekta, tako da smo uslove lokacije koji nisu tako jednostavni, pretvorili u prednost i okrenuli u našu korist – rekli su autori za Gradnja.rs.

korten-rezidencija-4
Foto: Marko Škrbić

Pored samog terena u nagibu koji je diktirao oblikovanje, na objektu su u skladu sa prirodnim okruženjem primenjivani prirodni materijali – kamen, drvo, voda.

– U kontekstu arhitekture, želeli smo da napravimo objekat koji oblikovno i funkcionalno odudara od okruženja, ali tako da ga ne narušava, već oplemenjuje. U relativno tradicionalno okruženje umetnuli smo potpuno savremen objekat, koji je građen po zahtevima savremenog čoveka i u skladu sa današnjim vremenom – opisuju autori.

Kako dodaju, konstrukcija objekta izvedena je od betona, dok je na fasadi primenjena kombinacija prirodnih – drvo i kamen, i savremenih materijala – čelik i staklo.

Program kuće

Kuća sadrži dnevni boravak koji se otvara ka prostranoj terasi i bazenu, tri spavaće sobe, prostranu garderobu, vešernicu, i saunu koja nije zatvorenog tipa, već se i ona otvara prozorima ka šumi i planini.

Dnevni boravak (sa kuhinjom i trpezarijom) smešten je u suteren objekta i ukopan je sa sve tri strane, a četvrtom fasadom se otvara velikim staklenim portalima ka bazenu i dvorištu.

Na spratu se nalaze spavaće sobe sa garderobom, a na najvišem nivou su smešteni sauna, vešernica i ulazna zona.

Izazovi u projektovanju i izvođenju

Autori navode da je najveći izazov u projektovanju bio uklopiti objekat u prirodno okruženje, dok je u izvođenju poseban izazov bio uraditi kvalitetnu hidroizolaciju, zbog prethodno pomenutog ukopavanja u planinu.

– Ovaj problem smo rešili tako što je ceo objekat izolovan PVC membranom, koja se inače koristi za hidroizolaciju bazena i ravnih krovova – objašnjavaju oni.

korten-rezidencija-5
Foto: Marko Škrbić

Ideje kojima su se autori vodili prilikom enterijerskog uređenja bile su udobnost, funkcionalnost, estetika, primena savremenih materijala, kao i korišćenje pastelnih boja koje su samo ponegde “razbijene” umetanjem elemenata u boji. Enterijer je sveden, bez dekorativnih elemenata i oplemenjen savremenim umetničkim delima.

Pejzažno uređenje sastoji iz dva tipa površina – površine u nagibu, koje su ozelenjene i oplemenjene niskim rastinjem, i ravni platoi, takođe ozelenjeni, koji su poslužili da se na njima smeste teren za odbojku, ljuljaška, bazen, roštilj itd.

korten-rezidencija-6
Foto: Marko Škrbić

U dnu dvorišta put vodi do kućice na drvetu sa ležaljkama, koja je smeštena praktično u šumi i direktno iznad potoka.

– Ovo je porodični objekat koji kombinuje kvalitet života u prirodi, sportske aktivnosti na otvorenom, maksimalnu udobnost i mogućnost za tišinu i odmor od svakodnevne gradske buke – zaključuju autori.

Izvor: Gradnja.rs

Kuća u Sremskoj Kamenici je hedonističko remek-delo stopljeno sa prirodom (FOTO)

6.1K Shares
6.1K Shares
Share via
Copy link