Lifestyle Magazin

25 najboljih kuća i vikendica u Srbiji, prizori od kojih zastaje dah i bude inspiraciju

vikendice-naslovna
Foto: Relja Ivanić

Želite da gradite novu kuću ili vikendicu, a niste sigurni kako i od čega početi? Ovi primeri dobre prakse vam mogu poslužiti kao početna inspiracija.

Interesovanje za kućama i vikendicama od pojave pandemije koronavirusa do danas samo raste. Sudeći prema trenutnoj potražnji i interesovanju, sasvim je sigurno da će se ovaj trend u budućnosti samo nastaviti.

Klijenti koji se odluče na izgradnju ili renoviranje susreću se sa brojnim dilemama. Od čega početi? Za kog arhitektu se odlučiti? Da li se opredeliti za kos ili ravan krov? Da li odabrati montažnu gradnju ili zidati kuću od solidnih materijala? I još mnogo, mnogo toga.

Izbor nikad nije lak. Baš zato, predstavljamo vam listu uredništva portala Gradnja koje je napravilo izbor od 25 najboljih kuća i vikenica čiji su autori arhitekte iz Srbije, a koji su bili predloženi za Kuću godine 2020. (13 objekata) i Kuću godine 2021. (12 objekata). Lista će se dopunjavati svake godine novim projektima koji budu nominovani za našu nagradu.

1. Kuća na litici u Novim Banovcima – ADVACON

Kuca-Banovci-litica-dunav
Foto: Miloš Martinović

Ova moderna ali nenametljiva kuća iskoristila je pun potencijal atraktivne lokacije. Međutim, njena gradnja bila je pravi izazov za arhitekte i izvođače.

Na samoj litici iznad Dunava u Novim Banovcima, po projektu beogradskog biroa ADVACON, izgrađena je luksuzna kuća od 375 metara kvadratnih sa predivnim pogledom na reku i banatske ravnice.

Želja klijenta je bila  da se izmesti iz vračarske gužve i gradske vreve u prostor povezan sa prirodnim okruženjem. Do ove kuće se stiže za 15-ak minuta vožnje auto-putem od Novog Beograda.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

2. Kuća MFL u Šapcu – Studio Architehna

Kuca-u-Sapcu-5-2-kuca-godin
Foto: Marko Ranđelović

Uklapanje svih sadržaja u prizemnu spratnost objekata i pronalaženje pravog odnosa visina sa pozicijom terena veće denivelacije glavne su karakteristike ove moderne porodične kuće.

Studio Architehna stoji iza projekta pod nazivom Modern Family Living (MFL). U pitanju je porodični dom u Šapcu koji kroz moderan i pročišćen arhitektonski izraz ujedno predstavlja i mesto za beg od svakodnevnog ubrzanog i modernog načina života.

Pored želje klijenta da čitav kompleks poseduje svoju privatnost, zahtev je bio i da se pored sadržaja potrebnih za svakodnevni život dodatno isprojektuju i sadržaji koji pružaju potpuno opuštanje i čine boravak kvalitetnijim i sadržajnijim (Welness & Spa).

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

3. Kuća od konoplje na Homoljskim planinama – Arsić i Fuks

Kuca-od-Konoplje-03-pobedni
Foto: Marko Milovanović

Vanredna u svakom smislu, ova kuća je vesnik novih tendencija u arhitekturi; Foto: Marko Milovanović

Kuća od konoplje na farmi Bela Reka na najbolji mogući način promoviše upotrebu ekoloških materijala za koje se i dalje veruje da nisu lako spojivi sa savremenom arhitekturom.

U nepreglednom i pomalo dramatičnom pejzažu Homoljskih planina, klijent je želeo kuću za odmor u čijoj bi se izgradnji koristio građevinski materijal od industrijske konoplje. Taj ključni aspekt projektnog zadatka je svojim mogućnostima i ograničenjima autorima projekata Ljubici Arsić i Danielu Fuksu definisao temu, konstruktivni sistem i oblikovanje kuće.

Projektni zadatak je prvobitno predviđao izgradnju tipske kuće koja je bazirana na principima gradnje od konoplje. U početnim fazama projektovanja, definisani su principi modulacije fleksibilne prostorne konfiguracije koja bi pružala mogućnost varijacija u odnosu na broj modula.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

4. Kuća Bigovo 3 u Crnoj Gori – Grupa autora

Bigovo-3-Prcanj-kuca
Foto: Vladan Stevović

Projektom se težilo ka očuvanju prirodnog ambijenta, kao i da se uklapanjem u samom terenu odgovori na izuzetno veliki pad lokacije.

Objekat po nazivom Bigovo 3, smešten u istoimenom mestu na crnogorskom primorju, deo je celine od tri stambena objekta na tri susedne parcele, projektovane i izvedene u sekvencama u toku 15 godina. Projekat potpisuje troje autora – Verica Krstić, Vasilije Milunović i Jelena Ivanović Vojvodić.

Svi objekti projektovani su kao slobodnostojeći i predstavljaju samostalne namenske celine.  Kuće su obradom partera i načinom organizacije pojedinačnih platoa povezani u funkcionalnu celinu. Na idejnom nivou kuće formiraju svojevrstan „arhitektonski trpitih“, odnosno tradicionalno „stanište“.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

5. Kuća u Sremskoj Kamenici – Studio M+

Kuca-Cardak-Marincic
Foto: Relja Ivanić

Ova vikendica nije zamišljena da svojom pojavom bude nametljiva, već da prostor bude prilagođen potrebama korisnika i da im boravak u njoj bude prijatan i uvek zanimljiv.

Po projektu arhitekte Dragana Marinčića sa saradnicama Anom Gojković i Aleksandrom Marinčić iz novosadskog Studio M+, u Sremskoj Kamenici nikla je kuća za odmor čiji je položaj objekta od početka bio najveća inspiracija i vodilja prilikom projektovanja.

Pozicija ove vikendice od 373 kvadrata odlikuje se na prvom mestu izuzetnim položajem. Ova kuća za odmor smeštena je na padini zapadne orijentacije sa panoramskim pogledom na Novi Sad.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

6. Kuća Mirka u Zasavaci – Katarina Škrbić

Buzzoffski-kucica-Mirka-Zas
Foto: Buzzoffski Cabins

Sa samo 15 m2 veličine, ali smeštena u specijalnom rezervatu prirode, ova kućica idealno je mesto za tišinu i osamu u društvu domaćih životinja.

Na kvalitete Kabine Mirka možda najbolje ukazuje činjenica da je ovaj projekat na 43. Salonu arhitekture u Beogradu dobio Pohvalu u kategoriji Arhitektura. Reč je o malom projektu ali velikom trudu i ideji Katarine Škrbić – arhitektice i preduzetnice koja stoji iza brenda Buzzoffski.

Konstrukcija objekta je skeletna i sastoji se od drvene građe, dok je oslonac od čeličnih profila. Celokupna kabina napravljena je u radioničkim uslovima, a potom postavljena na odabranu lokaciju.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

7. Kuća i73 u Nišu – KontraStudio

COVER_KS-i73-kuca-godine
Foto: Relja Ivanić

Ova kuća od 500 kvadrata, sa teretanom i bazenom, projektovana je za petočlanu porodicu i jednog psa i to tako da je u njenom središtu kuhinja.

Na tradiciji 20. veka i principima za koje se još zalagao i Milan Zloković, KontraStudio je u Igmanskoj ulici u Nišu isprojektovao i sagradio Kuću i73.

„Klijent je od početka imao jasne zahteve i očekivanja. U projektovanje kuće ušli smo sa preciznim smernicama, što u našoj praksi nije uobičajen slučaj. Iako se u početku činilo da će proces projektovanja biti lagan i brz, ispostavilo se da su ambiciozni zahtevi i visoki standardi investitora projekat u završnoj fazi učinili teškim, kompleksnim i zahtevnim“ – navode arhitekte.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

8. Kuća u Petrovaradinu – Lazar Kuzmanov

lazar-kuzmanov-petrovaradin
Foto: Lazar Kuzmanov

Jedinstvo unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, lamelirana krovna konstrukcija i pasarela čine ovaj projekat nesvakidašnjim.

Po projektu novosadskog arhitekte Lazara Kuzmanova iz biroa „Kuzmanov & Partners“ u Mažuranićevoj ulici u Petrovaradinu nikla je kuća u kojoj je postignuto jedinstvo unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Ideja klijenta i projektanta bila je da granica između prostora unutar kuće i dvorišnog prostora bude minimalna.

“Kada se otvore staklene stene, pogotovo u letnjem periodu, ta se granica potpuno gubi. Dobija se ambijent kakav je upravo želeo investitor na prvom sastanku kada smo dogovarali koncept kuće” – kaže Kuzmanov.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

9. Kuća u Železniku – Milena Zindović

Kuca-s-ravnim-krovom-na-Zel
Foto: Milena Zindović

Porodična kuća u Beogradu svojim kubičnim oblikovanjem, materijalima i detaljima odudara od svog tradicionalno izgrađenog komšiluka.

Po projektu Milene Zindović, u Železniku je nikla kuća specifična po tome što prkosi okolini beogradskog predgrađa. Odmah se uočava da je objekat (za razliku od drugih kuća u istoj ulici) dobro proporcionisan – ne samo volumetrijski, već i u pojedinačnim elementima i detaljima.

Oblikovanje kuće proisteklo je iz urbanističkih ograničenja. Neobično plitka parcela koja svojom dužom stranom izlazi na ulični font zahtevala je podužnu osnovu. Planom definisane građevinske linije dale su kući maksimalnu širinu, a raspored sadržaja potrebnu dužinu i visinu.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

10. Kuća na Čardaku – Miloš Kovačević

kuca-cardak-milos-kovacevic
Foto: Nemanja Mandić

Vikendica sa bazenom maksimalno se otvara ka fruškogorskim brežuljcima, dok se sa druge strane suptilno zatvara od komšijskih pogleda.

Ideja Kuće na Čardaku, popularnom vikendaškom naselju u neposrednoj blizini Novog Sada, krenula je od jednostavnog zahteva da se pozicija placa sa pogledom ka susednom brdu Popovici i samom gradu maksimalno iskoristi za „beg iz grada“.

Izazova u projektovanju bilo je mnogo. Sam profil placa koji je prilično strm, uslovio je autoru kuće Milošu Kovačeviću iz novosadskog biroa K2 – Kovačević Konstrukcije, pristup projektovanju kao i samu ideju da se sva ekstrovertnost objekta pokaže sa dvorišne strane, ali da se sa druge strane ne ograniči željena privatnost.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

11. Kuća Visum u Petrovaradinu – Modelart Arhitekti

kuca-visum-modelart
Foto: Miloš Martinović

Smeštena na izuzetno zahtevnom terenu, ova kuća predstavlja odgovor na izazove lokacije, uz istovremeno korišćenje pogodnosti dominantnog položaja u odnosu na okruženje.

Po projektu novosadskog biroa Modelart Arhitekti u Petrovaradinu podignuta je kuća zvana Visum (Pogled) od 260 kvadrata. Zahtev klijenta bio je da se što bolje iskoriste prednosti lokacije, pre svega fantastičan pogled na grad.

Kako bi se što bolje iskoristile vizure, kuća je izdignuta u odnosu na teren, sa konzolno prepuštenom terasom. Time je ostvaren dobar pogled i stvoren je osećaj dominantnosti u odnosu na okolinu.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

12. Kuća Krasica IB u Istri – Predrag Milutinović

Vila-Istra-mapa-naslovna
Foto: Miloš Martinović

Nova kuća na uzvišenju je kao savremeno utvrđenje koje nadzire stare vidike i vinograde, utemeljujući novu vrednost i ne poništavajući tradiciju.

Želja klijenta bila je izgradnja porodične vile za odmor i druženje sa prijateljima u istarskom mestu Krasica. Tako je na osnovu projekta Predraga Milutinovića iz beogradskog MAPA Architects nastala Villa Krasica IB u kojoj svi apartmani imaju jednako dobar pogled ka istarskim vinogradima i Motovunu.

Ovaj objekat od 357 metara kvadratnih naizgled je uobičajeni savremeni odgovor na slične programe, ali postoje specifičnosti koje mu daju autentičnost. “Objekat je koncipiran kao jednostavna štangla koja je oslonjena na potporni zid izgrađen od kamena sa urušenog objekta na parceli” – naglašava Milutinović.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

13. Pametna kuća na Kosmaju – Dejan Todorović

dejan-todorovic-kosmaj
Foto: Relja Ivanić

Skelet ove kuće u Šumadiji napravljen je od čeličnih profila sa obostranom oblogom od čamovog drveta i izolacijom od Lupotherma i kamene vune.

Porodična kuća za odmor se nalazi u reonu sela Koraćica na južnim obroncima planine Kosmaj, na nadmorskoj visini od oko 360 metara. Parceli od 50 ari se pristupa sa izolovane javne saobraćajnice od makadama sa malobrojnim objektima stanovanja i bogatim zelenilom.

Na predmetnoj lokaciji nalazila se stara kuća koja je svojim oblikom arhitekti Dejanu Todoroviću, koji je autor i rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, poslužila je kao inspiracija za novi objekat.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

14. Kuća u Tivtu – MADA Studio

UPHILL-Bokakotorski-zaliv-
Foto: MADA Studio

Šta se dogodi kada se tim mladih arhitekata upusti u preduzetničke vode? Ova kuća nam govori o tome kako je to kada arhitekte postanu investitori.

U autentičnom mediteranskom ambijentu, gde bura duva i sa otvorenog mora i iz zaliva, gde se sva mesta nazivaju po porodicama koje tu žive vekovima, MADA Studio prisutan je već više godina kao autor više porodičnih kuća.

Međutim, luksuzna vila UPHILL iznad Tivta posebna je iz mnogo razloga. Naime, na ovom projektu tim mladih inženjera koji čine Nikola Andonov, Aleksandar Ristović i Stefan Stojanović oprobao se u ulozi koinvestitora – što je bila nesvakidašnja odluka.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

15. Kuća na Senjaku – Studio OBE

K-House-Studio-Senjak
Foto: Relja Ivanić

Kuća K House u elitnom delu Beograda ima fasadu od grafitnog stiropora, ali i brojne rekreativne sadržaje kao što su zatvoreni bazen, teretana, spa i prostor za masažu.

Tipologija urbanih vila oduvek je podrazumevala preplitanje stambenih i rekreativnih sadržaja, dnevnih aktivnosti i svečanosti, rada i razonode. Reč je o kući gde se reprezentativno susreće sa svakodnevnim, a porodično sa svečanim.

O tome možda najbolje svedoči K House, urbana vila od 370 kvadrata na Senjaku, čiji su autori Jasna Kavran i Ksenija Pantović iz beogradskog Studija OBE. Pored komfornih dimenzija, ova vila ima teretanu, spa i zatvoreni bazen, a projektovana i građena po Eco Lux standardu.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

16. Vikendica u Šijakovcu – TAKT Studio

vikendica-beograd-takt
Foto: Relja Ivanić

Kuća iz 70tih godina prošlog veka nadomak Beograda dobila je veliku terasu od sibirskog ariša s ulogom vidikovca nad parcelom i voćnjakom.

Kuća se nalazi u Šiljakovcu, naselju u blizini Beograda. Parcela ima oko 13 ari i u padu je prema jugoistoku. Zatečeni objekat, stara kuća sa dvovodnim kosim krovom, sagrađen je oko 1970. godine. U originalnom stanju projektovan je sa manjim pristupnim tremom, tri balkona i garažom u suterenskoj etaži do koje vodi strma zemljana rampa.

Pored kuće na parceli zatečena su i dva manja pomoćna objekta koji su usled neodržavanja i nekorišćenja dovedeni do ruiniranog stanja. Ideja arhitekata iz beogradskog TAKT Studio bila je da se manjim intervencijama uredi zatečeno stanje, a dodavanjem veće terase kuća prilagodi za ponovno korišćenje kao vikendica za petočlanu porodicu.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

17. Kuća u Beogradu – Lojanica i Macanović

Zero-Energy-House-Lojanica-
Foto: Vladimir Lojanica

Ovu urbanu vilu od čak 845 m2 projektovali su arhitekta i klijent zajedničkim snagama i to tako da ispunjava najviše standarde pasivne gradnje.

Polazeći od jedinstva ekonomske i ekološke održivosti, prateći najsavremenija tehnokratska načela, Vladimir Lojanica (arhitekta) i Saša Macanović (klijent) zajedničkim snagama osmislili su i realizovali prvu, potpuno pasivnu kuću u Srbiji. „Principi planiranja i projektovanja ove kuće išli su u susret želji klijenta da se napravi savremena i udobna kuća za život, a koja je istovremeno energetski efikasna, uz upotrebu najnovijih materijala i u izvođenju i u opremi“ – ističu njeni autori.

U cilju da se postigne nulti energetski balans, kuća je opremljena najsavremenijom tehnološkim rešenjima i alternativnim izvorima energije. Ona poseduje čak 80 krovnih solarnih panela i 406 fasadnih solarnih panela, ali i niz naprednih inžinjerskih detalja koji utrošak energije za održavanje, grejanje i hlađenje svode na najmanju moguću meru.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

18. Kuća u Rakovcu – Modelart Arhitekti

Kuca-u-Rakovcu-Modelart
Foto: Dušan Petković

Ova kuća nadomak Novog Sada nikla je na temeljima stare, te je glavni izazov u projektovanju bilo kako iskoristiti postojeću osnovu već započetog objekta.

Autori ove nesvakidašnje kuće su Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović iz novosadskog studija Modelart Arhitekti. Ova kuća sa nezaboravnim pogledom na Frušku Goru nikla je na temeljima stare, što je u velikoj meri opredelilo njenu poziciju na parceli ali i mnoge druge stvari.

Zahtev klijenata bila je da pronađu mesto koje će im pružiti mirnu svakodnevnicu, zaklon od gradske buke, ali i neposrednu vezu sa prirodom. „Parcela u Rakovcu pokazala se kao idealna lokacija za zadovoljenje njihovih želja i potreba. Bilo je potrebno samo iskoristiti njene prostorne potencijale i konkretizovati ih arhitektonskim jezikom“ – navode Modelart Arhitekti.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

19. Kuća na Dunavu u Novom Sadu – Synthesis Quatro

Porodicna-kuca-na-Dunavu
Foto: Synthesis Quatro

U kontekstu novih trendova, na sve prednosti izgradnje projekta po meri konkretnog korisničkog iskustva možda najbolje upućuje ova porodična kuća na Dunavu, čiji dizajn potpisuje novosadski biro Synthesis Quatro.

Početna želja klijenta bila je da se sve prednosti lokacije iskoriste u najvećoj meri, a na način da se omoguće različiti režimi korišćenja objekta i dvorišta naročito tokom letnjih meseci. Iz tog razloga, arhitekte su odlučile da isprojektuju kuću koja je snažna veza između korisnika i predela, porodičnog života i prirode. Dakle, pravi mali raj.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

20. Kuća u Sremskim Mihaljevcima – Studio Architehna

Kuca_Sremski-Mihaljevci
Foto: Relja Ivanić

Posle adaptacije ove porodične kuće nadomak Beograda, pojam „luksuzno stanovanje“ u Srbiji dobija sasvim novo značenje.

Kolko autentičnosti i luksuza arhitektura može uneti u život jednog korisnika možda najbolje ilustruje adaptacija kuće u Sremskim Mihaljevcima, čiji projekat potpisuje beogradski Studio Architehna.

„Uspešna i dugogodišnja saradnja našeg biroa i klijenta je implicirala da smo od početka bili upoznati s njegovim senzibilitetom i zahtevima, tako da smo brzo došli do kvalitetnog funkcionalnog rešenja i estetike objekta“ – ističe Marko Ranđelović, jedan od arhitekata. Adaptacija ove kuće od preko 1.000 kvadrata trajala je svega dve godine.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

21. Kuća u Hektorovićevoj – Miloš Đurasinović

Kuca-Hektoroviceva
Foto: Miloš Martinović

Porodična kuća u Hektorovićevoj ulici svedoči da arhitektura u Beogradu polako ulazi u zlatno doba svog savremenog razvoja.

Prilikom rekonstrukcije ove kuće koja se nalazi na Zvezdari, u neposrednoj blizini Cvetkove pijace, „zadržano je kompletno prizemlje, dok je, uz neophodna ojačanja, podignuto potkrovlje, a urađena je i dogradnja“ – ističe Miloš Đurasinović, arhitekta. Prizemlje i sprat funkcionišu kao dve zasebne jedinice i imaju dva odvojena ulaza.

Prizemlje se sastoji od pet prostorija: 1) prolazne dnevne sobe, 2) izdvojene kuhinje sa trpezarijom, 3) spavaće sobe, 4) predsoblja i 5) kupatila. Prostor u potkrovlju je samostalna funkcionalna celina namenjena za stanovanje ili za poslovni prostor.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

22. Vikendica u Kamenici – Filip Rašković

raskovic-kuca-nominacija
Foto: Mihajlo Čkovrić

Vikendica Kamenica nam skreće pažnju na velike potencijale drveta – kako u pogledu konstrukcije, tako i u pogledu njegove estetike, primene u enterijeru i eksterijeru.

Početni zadatak podrazumevao je izgradnju kuće za odmor u takozvanom „etno stilu“. Namera je bila da se nova intervencija skladno uklopi u tradicionalni planinski ambijent, te je izbor materijala i tehnika građena bio od presudnog značaja.

„Moja ideja je bila da se u formi zadrži deo te tradicije, ali da se u obradi drveta ipak pristupi na malo drugačiji način. Tokom rada na projektu, uspeli smo da transformišemo taj etno momenat i da unesemo specifičan skandinavski vajb“ – ističe arhitekta Filip Rašković.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

23. Kuće na Staroj planini – Alterno Inc

brankovic-mountain-resort-S
Foto: Mladen Jovanović

Vlasnik Pekare Branković, u ambijentu poznatom po ribolovu, stazama za šetnju, rekreaciji i biciklizmu, napravio je nesvakidašnji objekat za turzam i smeštaj svojih radnika.

Izuzetno vešt primer povezivanja arhitekture i okolnog ambijenta predstavlja Branković Mountain Resort, ostvarenje projektnog biroa Alterno Inc iz Niša, autorskog tima Đorđa Kitića, Dušana Nikolića, Ivane Veličković, Mirjane Nikolić i Dejana Knežića. Već nagrađivani projekat ovog biroa (velika nagrada Trijenala u Nišu 2018. godine) oslikava pravi pristup rešavanju problematike klastera kuća u prirodnom krajoliku.

Klijent je hteo da u ambijentu u koji je poznat po ribolovu, stazama za šetnju, rekreaciju i biciklizam napravi objekte za smeštaj radnika Pekare Branković, čiji je i vlasnik. Planirano je kao mesto koje bi poslužilo odmoru, unapređenju međusobnih odnosa zaposlenih i održavanju team buildinga. Ukupan smeštajni kapacitet apartmanskog naselja je 20 ležaja.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

24. Kuća na Zlatiboru – N Martin Studio

Vikendica-na-Zlatiboru-N-Ma
Foto: Nikola Martinović

Ova kuća na našoj planinskoj lepotici spoj je kombinovanog inženjerstva i vrhunskih materijala od kojih je podignuta.

Da li sagraditi zidanu ili montažnu kuću – večita je dilema. Međutim, Nikola Martinović iz novosadskog N-Martin Studija smatra drugačije. On nam skreće pažnju da postoji „treći način“ – oličen u ideji „kombinovanog inženjerstva“. Ovaj poznati arhitekta smatra da trebamo iskoristiti najbolje od oba sveta.

U svom novom projektu, porodičnoj vikendici na Zlatiboru, Nikola Martinović primenio je kombinovani konstruktivni sistem, ali i princip ventilisane fasade. Na taj način, ne samo da je brzo sagrađena, već je vikendica čvrsta, energetski efikasna i trajna.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

25. Kuća na Avali – Studio TEN

TEN_AVALA_kuca-godine
Foto: Miloš Martinović

Nakon završetka izgradnje ove kuće, ideja o odmoru i vikendici dobijaju jedno sasvim novo značenje u našoj zemlji.

Zoran Spasojević, naručilac projekta, želeo je vikendicu kakvu niko drugi nije imao u Srbiji. Iako su želje bile velike, budžet je (ipak) bio mali. Rešenje problema ponudili su Nemanja Zimonić i Ognjen Krašna, arhitekte iz Studija TEN, i to nesvakidašnjim odnosom otvorenog i zatvorenog prostora, kuće i terase.

Lagana struktura od čelika i stakla elegantno se nadvija nad kućicama sa malim prozorima i dvovodnim krovom. Suprotno svom okruženju, ova kuća je otvorena i promenljiva. Kroz sistem pomerljivih panela i tendi kuća menja svoju namenu, oblik i pojavnost. Kroz par transformacija, korisnik ima potpunu moć kontrole osunčanosti, otvorenosti i provetrenosti prostora.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

Izvor: Gradnja.rs

Cena ovakve kuće je samo 6.000 €, gotova je za mesec dana i traje barem 100 godina

OGLAS

19 Shares
Share via
Copy link