Novi Sad Uncategorized

Kako će izgledati novi pešačko-biciklistički most u Novom Sadu (FOTO)

Pobedničko arhitektonsko rešenje za novi pešačko-biciklistički most u Novom Sadu, na mestu nekadašnjeg mosta Franca Jozefa, delo je Fedora Jurića, Ivana Šuića i Ognjena Graovca.

Uprava za građevinsko zemljište izabrala je pobedničko rešenje, nakon što je Grad Novi Sad prethodno raspisao nagradni konkurs, piše portal Gradnja.

Pristiglo je ukupno pet rešenja od kojih je odabran pobednički rad, kao i druga i treću nagradu i jedan otkup.

Prvo mesto odneo je autorski tim: Fedor Jurić, mast.inž.arh. (autor), Ognjen Graovac, mast.inž.arh. (autor), Ivan Šuić, mast.inž.arh. (autor), Martina Milošević, dipl.inž.arh. (odgovorni projektant), Milka Gnjato, dipl.inž.arh. (konsultant) i Ivan Zuliani, dipl.inž.arh. (konsultant). Većina navedenih arhitekta je iz studija Zabriskie koje je nedavno pobedio na konkursu za zgradu Ansambla Kolo na Kosančićevom vencu.

Kao obrazloženje za pobedu ovog predloga kaže se da se radi o „elegantnom i transparentnom rešenju mosta koji uspešno podseća na stari most“, kao i da se uklapa u celokupan ambijent i ne narušava vizuru Petrovaradinske tvrđave.

Solarni kolektori na mostu

Rešenjem je predviđena pešačka staza širine 6 metara sa daščanim popločanjem kao i biciklistička staza široka 3 metra od tartana. Između njih su dodatni sadržaji u širini od 1,5 metara koji sadrže klupe za sedenje, zelenilo i solarne kolektore.

Ostale nagrade

Druga nagrada je pripala grupi autora koju čine Marija Stanojević, Vladimir Mihajlov, Ivan Tadić, Milan Čučković i Duško Bobera. Za njihov predlog komisija je navela da se radi o replici mosta Franca Jozefa sa segmentima kojima se omogućava korišćenje u natkrivenom prostoru.

Treća nagrada i milion dinara pripalo je timu koji čine Isidora Kisin, Uroš Marković, David Jaćimović, Ivana Ćirović, Tatjana Mrđenović i Marko Stanojević, a njihov rad je opisan kao „parabola feniksa“ sa izuzetno hrabrim i smelim predlogom konstrukcije.

Komisija je otkupila i rad tima u kojem su Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum, Ana Petrović, Marijana Filipović i Nikola Milanović.

Pobedničko rešenje novog pešačkog mosta preko kanala DTD u Novom Sadu (FOTO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

865 Shares
865 Shares
Share via
Copy link