Magazin Poznati

Teška 100 milijardi $, a živi kao siromah: Naslednica kozmetičke imperije ne haje puno za fizički izgled (FOTO)

Foto: Profimedia

Najbogatija dama na svetu ima na svom bankovnom kontu neverovatnih 100 milijardi dolara, ali čini se da joj novac ne znači puno u životu.  Njeno ime je Fransoaz Betankur Majers i naslednica je francuske kozmetičke imperije L’Oreal.

Međutim, malo šta je blistavo u izgledu Lorealove naslednice, koja je u julu ove godine proslavila svoj 70. rođendan.

Ona ne voli da se šminka, ne čupa obrve, ne posećuje salone za masažu, ne obilazi društvene događaje.

Sve što joj je važno su njena deca: Nikolas Majers i Žan Viktor Majers i suprug sa kojim je u braku punih 40 godina.

Deca Fransoaz Betankur Majers su odrasli i odgovorni ljudi, koji su zaposleni u kompaniji svoje majke, u njenom upravnom odboru, što znači da će Loreal biti firma koju će naslediti.

Fransoaz dane provodi svirajući na svom klaviru i pišući tomove i tomove teških knjiga o Grčkoj mitologiji i Bibliji, znajući da je njena kompanija koju je nasledila od dede – u sigurim rukama.

Fransoaz Betankur Majers
Foto: ALAIN JOCARD/AFP via Getty Images

Ljubav svog života upoznala sa 19 godina

Imala je samo 19 godina kada je upoznala Žan Pjer Majersa, čiji otac je radio u marketingu njene firme.

Odmah je znala da je će za njega da se uda. Par se venčao u prisustvu 9 zvanica, da bi se slavlje nastavilo kasnije sa mnogo gostiju i pompe.

Fransoaz je žena koja istinski voli svog muža i svoje sinove i to zna ceo svet.

Milost gospođe Betenkur-Majers delom proizlazi i iz njenog striktnog katoličkog vaspitanja.

Suprug joj je francuski biznismen jevrejske veroispovesti Žan-Pjer Majers, sin rabina koji je stradao u Aušvicu.

Venčali su se početkom aprila 1984. godine u Toskani. Sinove su odgajali u jevrejskoj veri i tradiciji budući da je i Fransoa Betenkort -Majers pre udaje prešla na religiju svog supruga.

Bio je to na neki način šamar njenom ocu, koji je za vreme nemačke okupacije pisao pamflete u antisemitskoj reviji La Terre Française, organu nacističke propagande.

Pametnim poslovnim potezima stalno uvećava bogatstvo

Za razliku od mnogih bogatih naslednika, koji pasivno krckaju nasleđenu imovinu ili je brzo proćerdaju, ona je svoju stalno uvećava.

Većinski udeo u L’Orealu, koji je nasledila nakon što je njena ekstravagantna majka Lilijan Betenkur u septembru 2017. preminula u 94. godini života, tada je vredeo “samo” 39,5 milijardi dolara.

Fransoaz najbogatija žena na svetu
Foto: Profimedia

Danas Fransoaz poseduje 33 posto najveće svetske kozmetičke kompanije, koju je 1909. godine osnovao njen deda Judžin Šuler, nadareni hemičar, nakon što je u kuhinji svog dvosobnog pariškog stana umutio prvu boju za kosu koja nije smrdela ni iritirala kožu.

Šulerova unuka aktivno učestvuje u poslovanju L’Oreala kao članica upravnog odbora i kao predsednica upravnog odbora porodičnog holdinga Tethys, pod čijom su kapom sve njene investicije.

Samo od L’Oreala, godišnje na ime dividendi, ubire više od pet milijardi evra.

Filantrop i zaljubljenica u religiju

Deo svog novca deli s drugima, donirajući velike svote za naučna istraživanja, umetničke projekte i u dobrotvorne svrhe.

Donirala je 226 miliona dolara za obnovu pariške katedrale Noterdam.

Fransoaz Betenkur-Majers je i privatno i kao naučnica jako zainteresovana za odnose između judaizma i hrišćanstva, o čemu je napisala nekoliko knjiga.

Velika joj je ljubav i sviranje klavira, čemu posvećuje nekoliko sati dnevno, piše Stil Kurir.

Najviše od svega mrzi da se izlaže u javnosti, što je vešto izbegavala sve do 2007. godine, kad je od suda zatražila da njenoj majci oduzme poslovnu sposobnost.

Stala na put majci koja je pokušala da je razbaštini

Vremešna je Lilijan Betenkur u to vreme šokirala javnost svojom vezom s 25 godina mlađim piscem i fotografom Fransoom Banierom, kojeg je od milosti zvala “mon enfant chéri“.

Betenkur-Majers optužila je Baniera da je iskorištavajući Lilijaninu mentalnu slabost, tokom 20 godina od nje “izmuzao” skoro milijardu dolara u novcu, nekretninama, umetničkim slikama i polisama osiguranja.

Poklonila mu je čak i ostvro na Sejšelima, s tri luksuzne kuće i avionskom pistom.

U decembru 2007. godine, nedugo nakon smrti svog oca Andrea Betenkorta, koji je bio ministar u nekoliko francuskih vlada, Fransoa je od jednog sluge saznala da Lilijan namerava da Baniera učini naslednikom.

Odlučila je tome stati na kraj i zatražila je starateljstvo nad svojom majkom obolelom od Alchamejrove bolesti.

– Ovde se ne radi o novcu, nego o predatoru koji je razorio moju porodicu – govorila je na sudu Fransoaz Betenkur-Majers.

– Uvukao se u našu porodicu kao klovn, nekako se pretvorio u pouzdanika moje majke i na kraju se ponašao kao Raspućin.

Meni je zabranjivao da viđam majku, njoj da viđa mene. Kad sam čula da moja majka želi da ga usvoji i da mu je testamentom ostavila sve što ima, nisam mogla da dopustim da se to nastavi – izjavila je ona.

Loši odnosi majke i ćerke

Lilijan Betenkur je ćerkinu tužbu protiv Baniera doživela kao napad na sebe i gadno se zavadila sa svojim jedinim detetom.

Ćerki je objavila “nuklearni rat” i zapretila da će je razbaštiniti ne prestane li da se meša u njene poslove. Fransoa je nemilice blatila u javnosti i s njom prekinula sve odnose.

Fransoaz sa porodicom
Foto: Pierre Vauthey/Getty Images

Iako su živele u istoj pariškoj ulici, majka i ćerka sretale su se samo na sudu.

– Ja sam zdrava kao povrće, ali ne znam koja je mušica ugrizla moju ćerku, skroz je poremetila – govorila je Lilijan Betenkur.

– Mogla je strpljivo da sačeka da umrem, ali ona čini sve što može kako bi me što pre oterala u grob. Od detinjstva je teška i spora, stalno jedan korak iza mene.

Oduvek je bila hladno, introvertno dete, smetali su joj druželjubljivi ljudi poput mog prijatelja, šarmantnog, kultivisanog i inteligentnog gospodina Baniera. Više je ne viđam niti je želim viđati – izjavila je Lilijan.

Na suđenju je tužilac u završnoj reči naglasio da je Banier “kontrolu nad Lilijanom ispleo kao pauk mrežu. Kad ju je ulovio u mrežu, više je nije puštao. Postala je njegova svojina. Postupao je prema njoj kao vampir”.

Pravosnažnom presudom iz 2012. godine, Fransoaz i njena dva sina postali su Lilijanini staratelji i preuzeli su kontrolu nad celokupnom porodičnom imovinom.

Porodična imperija u sigurnim rukama

Fransoa-Mari Banier je u martu 2015. osuđen zbog iskorištavanja nemoćne osobe na dve i po godine strogog zatvora i naloženo mu je da Betenkurovoj plati 158 miliona evra odštete.

Žalio se na presudu, tvrdeći da nema novca. U aprilu 2016. godine, zatvorska kazna mu je suspendovana, a zahtev za odštetu odbačen.

Materijalno je zbrinut do kraja života, jer Betenkur-Majers nije insistirala da vrati silne poklone što ih je dobio od njene senilne majke.

Radi se o nekoliko slika Matisa i Pikasa, dugoročni ugovor za “umetničke konsultacije”, po kojem je godišnje dobijao 700.000 evra, te mnoštvo izdašnih čekova, apanaža i polisu životnog osiguranja.

Za gospodina Baniera poslednji se put čulo kada je organizovao izložbu svojih fotografija posvećenu slavljenju gej-kulture.

Fransoaz i Lilijen
Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images

Lilijan Betenkur kraj života dočekala je potpuno gluva i dementna, okružena svojim psima, slugama i negovateljima.

Više nije prepoznavala nikoga oko sebe niti se mogla setiti ko je Banier. O njemu se poslednji put izjasnila 2012.godine, odgovarajući na pitanja istražitelja:

– Naravno da me iskorišćavao, malo, ali to nije bitno. Ne poričem njegove mane, ali bila sam žrtva svog sopstvenog entuzijazma.

Ako mi je uzeo novac, baš me briga. Prihvatam posledice svojih grešaka, neću zbog toga da sedim i plačem – rekla je Lilijan.

Na kraju je Fransoaz uspela da odbrani imperiju Loreala od “predatora” i uveliča bogatstvo, a sve zbog toga da porodično bogatstvo ostane u krugu familije.

Ima ko i da nasledi to bogatstvo. I za to se postarala Fransoaz.

Izvor: Stil Kurir

Najbogatija Srpkinja smejala se ženama koje kuvaju, bez 30.000 € nije išla u šoping, a onda su kola krenula nizbrdo

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link