Lifestyle

Najbogatije žene na svetu

Da li znate ko su najbogatije žene trenutno u svetu? Nisu starlete niti pevačice, manekenke i ostale žene iz šou biznisa. Pročitajte ko su one.

Lilijen Betenkurt (Liliane Bettencourt)

Ova žena dolazi iz Francuske, i iako je prošle godine izgubila 4 milijarde, najbogatija je žena na svetu, a istovremeno je i 11. na Forbsovoj listi najbogatijih. Njeno bogatstvo je procenjeno na oko 36,1 milijardi dolara, a Lilijen je jedna od glavnih akcionarki kompanije L’oréal i ima 93 godine.

Alis Valton (Alice Walton)

Druga na ovoj listi je Alis Valton, sa bogatstvom od 32, 3 milijarde dolara. Ona se na ovoj listi nalazi zahvaljujući porodičnom biznisu – lancu supermarketa Wal-mart u Americi. Međutim, Alis Valton se uglavnom bavi skupljanjem umetničkih dela i aktivnim finasiranjem političkih kampanja. Poslednja njena donacija otišla je za kampanju Hilari Klinton i iznosila je 25 hiljada dolara.

Žaklin Mars (Jacqueline Mars)

Treća najbogatija žena na svetu je Žaklin Mars koja poseduje bogatsvo od 23, 4 milijarde dolara. U poređenju sa prošlom godinom, njeno bogatstvo je opalo za oko 3 milijarde, ali ipak nedovoljno da bi izgubila svoju titulu jedne od najbogatijih žena na svetu. Zajedno sa braćom Žaklin Mars je nasledila očevu kompaniju koja se bavi hranom za kućne ljubimce i slatkišima Mars, međutim Žaklin Mars ne učestvuje aktivno u vođenju kompanije.

Marija Franka Fisolo (Maria Franca Fissolo)

Još jedna naslednica koja se na listi najbogatijih žena nalazi zbog slatkiša je Marija Franka Fisolo. Bogatstvo ove Italijanke vredi 22,1 milijardu, a ona je udovica Majkla Ferero (Michele Ferrero), koji je stvorio Ferrero Group, čiji su najpopularniji prozvodi Nutela, tic-tac i Kinder čokolade.

Suzan Klaten (Susanne Klatten)

Bogatstvo Nemice Suzan Klaten vredi 18, 5 milijardi dolara, a stekla ga je zahvaljujući tome što joj je majka tokom godina krišom prebacivala dodatne akcije kompanije BMW. Njena majka je bila prošle godine deveta na listi najbogatijih žena, a kada je umrla u avgustu 2015. godine, na svetlo dana su izašle njene aktivnosti u vezi sa tajnim prebacivanjima akcija. Suzan Klaten i njen brat, koji je takođe milijarder, poseduju gotovo polovinu akcija BMW-a, a on je još aktivan i u farmaceutskoj industriji.

Izvor: Forbes.com

Pročitajte citate moćnih žena

Čitajte Luftiku na Google vestima

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

16 Shares
Share via
Copy link