Lifestyle

10 najbogatijih žena sveta

U današnje vreme veoma je teško obogatiti se, a još je teže sačuvati bogatstvo. Predstavljamo vam listu najbogatijih žena na svetu i načine na koje su one stekle svoj novac.

Christy Walton – 36,7 milijardi dolara

Christy Walton se obogatila 2005. godine kada joj je muž umro. Njen muž John Walton bio je sin Sam Waltona koji je osnovao Walmart. Ova porodica je veoma bogata, a Christy ima i ulaganja u First Solar koja su porasla za 47 odsto. Sve ovo čini je najbogatijom ženom na svetu.

Christy-Walton

Liliane Bettencourt – 34,5 milijardi dolara

Liliane Bettencourt je najveći deoničar u L’Oreal kozmetici. Njen otac je osnovao ovu kompaniju, a ona mu je pomagala od 15. godine. Nasledila je kompaniju i sada je jedna od najbogatijih žena sveta.

Liliane-Bettencourt

Alice Walton – 34,3 milijarde dolara

Alice Walton je ćerka Sama Waltona, osnivača Walmarta. Ne samo da je nasledila bogatstvo od oca, nego je i sama izgradila ime radeći u finansijskoj industriji.

Alice-Walton

Jacqueline Badger Mars – 20 milijardi dolara

Jacqueline Badger Mars je zajedno sa dva brata nasledila kompaniju Mars koja je najveće firma slatkiša na svetu. Diplomirala je antropologiju i ima troje dece.

Jacqueline-Badger-Mars

Gina Rinehart – 17,7 milijardi dolara

Ova dama je svoje bogatstvo stekla radom na projektima sa gvožđem i ugljem na zapadu i severu Australije. Gvožđe i ugalj je otkrio njen otac, a ona je nasledila sav novac koji je on zaradio. Trenutno je u sukobu sa decom oko porodičnog fonda.

Gina-Rinehart

Susanne Klatten – 17,4 milijardi dolara

Susanne Klatten je najbogatija žena u Nemačkoj, zahvaljujući tome što ima većinski udeo u Altani. Altana je farmaceutska i hemijska kompanija koja je za vreme njenog nadzora postala jedna od vodećih u svetu.

Susanne-Klatten

Abigail Johnson – 17,3 milijardi dolara

Abigail Johnson je predsednica i glavna i izvršna direktorka Fidelity Investmentsa. Njen deda je osnovao ovu kompaniju, a trenutno je na čelu njen otac. Abigail je završila Harvard i počela da radi kao analitičar i portfolio menadžer u kompaniji. Nakon toga je samo napredovala.

Abigail-Johnson

Anne Cox Chambers – 15,5 milijardi dolara

Anne Cox Chambers je naslednica Cox Enterprisesa, medijskog carstva koje je osnovao njen otac. Ipak, ovo nije njena jedina ambicija. Ona je i ambasadorka u Belgiji i direktorka odbora u Coca-Coli. U vlasništvu Cox Enterprisesa su Cox Communications, nekoliko novina, televizija, radio stanica i Manheim Auctions.

Anne-Cox-Chambers

Laurene Powell Jobs – 14 milijardi dolara

Laurene Powell Jobs je učestvovala u osnivanju kompanije zdrave hrane Terravera. Radila je i u odboru Achieve. Kada je 2011. godine preminuo njen suprug Steve Jobs dobila je 7,3 odsto udela u kompaniji Walt Disney i 38,5 miliona deonica kompanije Apple, Inc. Na Forbsovoj listi najmoćnijih žena sveta ona je na 29. mestu.

Laurene-Powell-Jobs

Johanna Quandt – 12,8 milijardi dolara

Johanna Quandt poseduje najveći broj deonica u BMW-u i na čelu odbora je od 1997. godine. Postala je glavna deoničarka nakon smrti svog supruga Herbert Quandta koji je spasao BMW od bankrota. Počela je kao njegova sekretarica, onda mu je bila asistentkinja, a na kraju se i udala za njega.

Johanna-Quandt

Izvor: thrivinglifestylez.com

Čitajte Luftiku na Google vestima

10 Shares
Share via
Copy link