Magazin Srbija

Radnici ‘Fijata’ protestovali, vlast tvrdi da ne gasi fabriku

fijat
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Radnici Fijata izašli su juče u protestnu šetnju ogorčeni zbog najava rukovodstva fabrike i njihovih planova za više od hiljadu radnika ove kompanije. Menadžment je ponudio dve opcije svojim zaposlenima, odlazak u neku od fabrika u inostranstvu ili uzimanje otpremnine i sporazumni raskid radnog odnosa.

Radnici očekuju zaštitu države i rešavanje njihovih problema, a naročito ih iritira što je pre samo nekoliko dana Fijat posetio lično predsednik Srbije sa svojom novinarskom svitom kada je obećavao kule i gradove.

Više od 1.500 radnika je protestovalo zbog najave da će fabrika biti na „stend baju“ do početka proizvodnje novih, električnih modela automobila. Za neke od njih, odlazak u inostranstvo nikako ne može biti opcija zbog porodične situacije, pa se već spremaju za najgori scenario.

– Odlazak u inostranstvo za mene ne dolazi u obzir. Ja sam samohrana majka dvoje dece, samostalni sam staratelj i odlazak odavde za mene nije opcija, što znači da mi sledi ‘kapija‘ i otkaz‘ – revoltirano je za Nova.rs ispričala radnica Fijata Milica Dobrić (43).

Da fabrika prestaje sa radom, zaposlenima je saopšteno „na prepad“, a istom brzinom im je ponuđeno i izjašnjavanje za jednu od dve opcije – otpremnina, za koju niko sa sigurnošću ne zna koliko iznosi ili odlazak u jednu od četiri Stelantisove fabrike u inostranstvu. Treće opcije nema, ogorčeno pričaju radnici.

Za samohranu majku Milicu Dobrić ova ponuda, priča ona, znači samo jedno – ‘‘kapija i ulica‘‘.

– Ovo je katastrofa i bruka za državu. Nisu zaštićene ni samohrane majke, ni bračni parovi koji rade u Fijatu. Mi imamo i kolege, muškarce, koji su takođe samohrani roditelji. O tome niko nije razmišljao da ćemo ostati bez primanja. Za otpremninu su nam ponudili tri poslednje plate i to je to, idite na ulicu‘ – revoltirana je ona.

fijat 1
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Milica kaže i da je u fabrici zaposlena punih 10 godina i da se za to vreme Fijat nije baš pokazao ‘‘kao najbolji poslodavac‘‘. Objašnjava da je imala dve povrede na radu, te da joj za jednu povredu, kako kaže, nisu dali povrednu listu.

– Samo za drugu povredu sam imala bolovanje 100 odsto, dok za prvu povredu nisam mogla to da ostvarim. Ali, kada se sve to dešavalo sa povredama, bilo mi je bitno samo da zadržim posao, nisu mi bile bitne pare. I evo gde smo sad. Na ulici!‘ – u besu priča ova samohrana majka.

fijat 2
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Fijatovi radnici, danas su protestovali šetnjom kroz Kragujevac i ispred Gradske uprave. Delegaciju radnika primio je gradonačelnik Nikola Dašić, a na sastanku je dogovoreno da radnici u istom sastavu, u ponedeljak, 16. maja imaju sastanak u Begradu sa najvišim predstavnicima države.

Gradonačelnik je poručio radnicima, da ‘‘fabrika u Kragujevcu neće biti zatvorena‘‘, kao i da do ishoda sastanka, ‘‘ne potpisuju ništa što im Fijat ponudi‘‘.

Izvor: Nova.rs

Premijerko, pola godine radnici Fijat plastika štrajkuju jer porodice hrane od minimalca, toliko nam dobro ide

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

38 Shares
Share via
Copy link