Magazin Srbija

Premijerko, pola godine radnici Fijat plastika štrajkuju jer porodice hrane od minimalca, toliko nam dobro ide

fijat
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Štrajkački odbor i Samostalni sindikat kragujevačke fabrike Fijat plastik obratili su se otvorenim pismom premijerki Srbije Ani Brnabić i zatražili hitan sastanak sa njom. Naime, zaposleni u ovoj firmi štrajkuju već pola godine a da na to nema nikakve reakcije. Plate zaposlenih u ovoj fabrici su  svedene na sraman iznos na samo par hiljada do minimalca, uvodili su im zabrane štrajka.

– Mi šest meseci štrajkujemo sa zahtevima da na se vrate zarade i druga primanja na period pre januara 2021. godine, kada su umanjena. Nismo potpisali Kolektivni ugovor, koji donosi smanjenje primanja i ograničenje prava na štrajk. Poslovodstvo Fijat plastika je sve vreme kršilo Zakon o štrajku jer su poslali Štrajkački odbor na plaćeno odsustvo i zabranili predsedniku i zameniku predsednika odbora da uđu u fabriku. Poslovodstvo je tokom štrajka premestilo mašine na kojima proizvodimo branike u drugi pogon, na kojima sada rade radnici Fijata – stoji u otvorenom pismu štrajkača.

Radnici ističu u pismu da su se obraćali Inspekciji rada koja je naložila rukovodstvu Fijat plastika da pregovaraju sa njima, ali oni to odbijaju.

– Fijat plastik se ponaša nadmoćno i nedodirljivo i u odnosu na najviše državne funkcionere, a ne žele sa nama da razgovaraju ni uz posredstvo Agencije za mirno rešavanje sporova. Molimo za hitan sastanak sa vama, kao nosiocem najviše izvršne vlasti u Srbiji, da utvrdimo činjenice i zajednički delujemo kako bi se sprovodili zakoni u Republici Srbiji – piše na kraju otvorenog pisma štrajkača Fijat plastika Kragujevac upućenog premijerki Ani Brnabić.

Celo finansijsko potraživanje svih radnika za period štrajka iznosi 20.000 evra. Zaposletni takođe zahtevaju da se u fabriku vrate mašine koje su odnete tokom prvomajskih praznika i da one mogu da se vrate u pogon za 24h.

Firma Fijat plastik u Kragujevcu proizvodi branike za vozilo Fijat 500 L.

Izvor: N1

Zaposleni u fabrici luksuzne vode martovsku platu dobili u junu, firma u blokadi, a radnici gladni

 

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.1K Shares
1.1K Shares
Share via
Copy link