Srbija

Po sistemu “ugovor na ugovor pa doviđenja” otpušteno 200 radnika fabrike „Jura“

Produžavanje ugovora na određeno vreme dokle god je to moguće, a onda hvala i doviđenja poznata je praksa ovdašnjih poslodavaca. Zakonski potpuno legalna.

Da se u Srbiji lako odomaći pokazuje i slučaj južnokorejske fabrike “Jura”.

Oko dve stotine radnika „Jura“ u Leskovcu, koji su imali ugovore o radu na određeno vreme ispraćeni su sa otkazima bez ikakvog obrazloženja, potvrđeno je u Samostalnom sindikatu.

Reč je uglavnom o radnicima sa radnim iskustvom od godinu i po do dve godine.

„Samo sa moje trake danas je otpušteno desetoro ljudi. Kolege mi traže pomoć, pa bukvalno ne ispuštam telefon iz ruke. Međutim, posle konsultacije sa sindikalnim kolegama iz Beograda, ispostavlja se da smo nemoćni jer ti radnici nisu bili u stalnom radnom odnosu“, kaže Predrag Stojanović, predsednik ovog sindikata u „Juri“.

Stojanović objašnjava da se sa ovim već obučenim ljudima za rad u fabrici za proizvodnju kablova za automobilsku industriju poigravaju i poslodavci i država, koja je mogućnost rada po ugovoru na određeno vreme produžila sa dve na četiri godine.

„Igraju se sa ljudima. Ljuti su otišli otpušteni radnici, ali i radnici u stalnom radnom odnosu su besni jer će sada morati da obučavaju nove ljude, a sigurno je da će ih dovesti“, dodaje Stojanović.

Ukoliko ne prime nove ljude, objašnjava, onda će veliki teret pasti na preostale radnike buduću da se planira, kako su čuli, povećanje proizvodnje, piše Jugmedia.

„To znači da ćemo i dalje, sa više napora nego do sada, nastaviti da radimo nedeljom, danom kada svima treba odmor, kao i za vreme praznika, naših državnih praznika, koje strani poslodavac ne praznuje“, tvrdi Stojanović.

Jedna od radnica koja je danas dobila otkaz je Ivana Cekić. U leskovačkoj “Juri” je radila 14 meseci.

“Celog dana sam tražila objašnjenje od svojih šefova zbog čega sam otpuštena, ali ga nisam dobila. A sa druge strane, sve ovo vreme su me plašili da ne smem da se razbolim jer će mi u protivnom raskinuti ugovor. Radila sam i pod temperaturom od 40 stepeni. Nisu hteli ni da mi daju slobodan dan kada mi je umro deda uz obrazloženje da nismo u srodstvu. Radila sam svaku subotu. Radila sam i nedeljom. Meni ugovor ističe krajem meseca i ja ću i dalje ići na posao, ali ću svaki dan da tražim da mi napismeno saopšte razlog zbog čega mi nisu produužili ugovor ili me zaposlili za stalno, jer, raspitajte se, važim za jednog od najboljih radnika tamo”, kaže za juGmediu ova žena.

Pre nego što je u Srbiji proglašena epidemija korona virusa, u fabrici „Jura“ Leskovac radilo je 3.280 radnika. Sindikalna organizacija sada nema tačan broj radnika u ovoj fabrici jer su u međuvremenu neki dobijali otkaze, a neki novi dobijali ugovore na odrđeno vreme.

Dragiša Mišović: Lekar koji je ispaštao zbog svojih političkih stavova. Njegova smrt i dalje izaziva sumnje

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

335 Shares
335 Shares
Share via
Copy link