Magazin Srbija

Konačno inspekcija u leskovačkom Aptivu gde ljudi rade i po 12 sati svakog dana

vučić
Foto: Printskrin/ YouTube

Republički inspektori rada iz Jablaničkog okruga vršili su 24. juna ispekciju u fabrici „Aptiv“ iz Leskovca na osnvu prijava da radnici rade i po 72 sata tokom nedelje, a danas ili sutra očekuju  izveštaj. Sindikalci veruju da će ovoj engleskoj firmi biti izrečeno rešenje o prekršaju i izrečena prekršajna mera.

Ovo je za JuGmediu potvrdio danas predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković, koji očekuje da će „Aptiv“ biti prekršajno kažnjen.

– Evidentno je da je prekršen zakon jer pojedini timovi rade po tri dana nedeljno po 12 sati, jedni pet dana po 12 sati, dok većina po 6 dana po 12 sati, što nedeljno iznosi 72 sata. Inspekcija, prosto, ne može da zažmuri na ovakvo drastično kršenje zakona, a kolika će visina prekršajne kazne biti, ostaje da se vidi – kaže Marković.

Radnici „Aptiva“, koji su nam poslali raspored prekovremenog rada, kažu da je u međuvremenu veliki broj njihovih kolega upravo zbog ovakvog načina rada potražio spas u bolovanju, a takvu informaciju ima i sam Marković.

– Znate, to je vrlo naporan posao i ako vi tražite od nekoga da 12 sati tapka u mestu radići jednoličnim i napornim poslom, onda je normalno da nisu svi sposobni da izdrže taj tempo. Tu ima i radnika koji imaju hronične bolesti – objašnjava on.

On tvrdi da je sada situacija daleko povoljnija za radnike u „Juri“ nego u „Aptivu“, te da su i zarade veće, što pripisuje pritisku javnosti, ali, ipak, podseća da je ceh platio predsednik sindikalne organizacije „Jura“ Predrag Pedđa Stojanović, koji vodi postupak pred sudom zbog otkaza.

– U svakom slučaju, ja ću „Aptiv“ obići sutra, 30.juna“ i pokušaću da razgovoram sa poslovodstvom. Situacija ne može da ostane ovakva, uz sve razumevanje koje imamo za povećan obima posla. Mi u sindikatu smatramo, naime, da je trebalo izvršiti preraspodelu posla kako ne bi došlo do ovako drastičnog kršenja zakona – smatra Zoran Marković.

Izvor: Jugmedia.rs

Hiljade radnika Aptiva SMS-om dobilo otkaze i poslato na prinudne odmore

Redakcija

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Unapred ste kapitulirali i sami sebi dali gol!? Pa sam AV im daje vetar u ledja kada kaže koliko ON radi i da ne može se ići na letovanje na god. Odmor i da treba i za vikend da se radi?! E Moji mučenici ?!

421 Shares
421 Shares
Share via
Copy link