Magazin

Otvara se fabrika čistog vazduha u Madridu

madrid

Madrid planira da na ogromnoj površini oko grada napravi zeleni pojas šuma i parkova.

Cilj ovog projekta je da grad dobije izvor čistog vazduha, a da se iz atmosfere izvuče što je moguće više ugljen-dioksida. Takođe, grad će kao rezultat biti rashlađeniji, što će ljudima olakšati vrela leta i značajno poboljšati kvalitet života.

Zeleni bedem biće dugačak 74 km, a planira se sađenje autohtonih vrsta koje najbolje uspevaju na takvoj klimi, kao što su maslina, topola i vrba.

U parku će biti puno pešačkih i biciklističkih staza, igrališta, a pružiće i utočište pticama i malim životinjama koje će imati bezbedan način da se kreću iz jenog dela grada u drugi.

Ova šuma je deo madridske strategije za smanjenje zagađenja, koja uključuje i postepeno zabranjivanje onih vozila koja najviše zagađuju. Građani će umesto njih moći da koriste dve besplatne rute električnog javnog prevoza.

Trenutno je otvoren konkurs za najbolje rešenje, a stanovnici Madrida se nadaju da će već za godinu, dve moći da uživaju u ovoj predivnoj šumi.

Izvor: Facebook/Klima 101

Ako si kreten prema prirodi koja ti vazduh daje, kreten si i prema ljudima i životinjama sa kojima živiš

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


31 Shares
Share via
Copy link