Magazin Novi Sad

Exit se konačno oglasio o protestima i – bolje da su ćutali

Bivši manjinski vlasnici Exit festivala pokrenuli su peticiju kojom se od sadašnjeg rukovodstva traži da se jasno odredi naspram neviđene policijske brutalnosti prema učesnicima protesta protiv represije u više gradova Srbije. Ova peticija je došla nakon niza optužbi fanova da su čelnici izneverili principe i publiku na kojima su izgradili brend i to dobro naplatili iz državne kase.

Ovakvom zahtevu je doprineo sam „Exit Team“ jer se prošlog meseca upljuvao da osudi policijsko nasilje u Americi. Sponzorisali su objave na društvenim mrežama sa oznakama #blacklivesmatter i #theshowmustbepaused („Crni životi su važni“ i „Ovo mora da prestane“). A kad je policijsko nasilje nastupilo u Srbiji, od Exita – muk.

exit-blacklivesmatter
Prinscreen Instagram

Iako peticija bivših vlasnika Exita nema nije postigla efekat masovnosti, isterala je zeca na čistinu. Exitovci su objavili 2 posta zbog kojih će ih se i potomci stideti.

Istorija vlasništva

Ali, da bismo bolje shvatili sadašnjost, hajde da se nakratko vratimo u prošlost kroz pitanje o srži problema – vlasništva, znači novca.

Exit već nekoliko godina funkcioniše kao filijala Srpske napredne stranke. U početku, ljudima je bilo nepojmljivo da festival, koji se rodio u pokretu protiv lične vlasti jednog čoveka, postane instrument lične vlasti drugog čoveka. Sprega SNS i Exita postala je vidljivija kroz tokove novca,  u poslovanju Fondacije 2021 kao i u primeru tendera Fondacije OPENS.

Exit je 2016. doživeo tihu transformaciju vlasništva. Informacije o tome su bile su (i još uvek su) šture. O tome nisu dovoljno jasno govorili ni oni koji su prodali deo vlasništva ni oni koji su ostali vlasnici, a ponajmanje se zna o novim (su)vlasnicima.

exit-vucic
Prinscreen NSPM

Vlasnik odlučio da pokloni Exit

Kao većinski autor i vlasnik i dalje nastupa Dušan Kovačević, koji sam, još od hapšenja 2004. godine, pravi pometnju pogledu stvarnog vlasništva festivala. Poznato je da su autori Exita imali spor oko vlasništva tokom 2006,  a sledeće godine je Kovačević odlučio da „pokloni festival Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji“.

Izvorna vest glasi ovako:

„Nakon detaljne analize svih ponuda za tehničku realizaciju festivala i ponude kupovine brenda ’Festival EXIT’ od strane hrvatske firme Arian zabava za 3.000.000 evra, autor i većinski vlasnik ’Exita’ Dušan Kovačević je, zajedno sa saradnicima, odlučio da festival pokloni Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji. Na taj način festival će zasigurno zauvek ostati na Petrovaradinskoj tvrđavi.

„Kovačević je pozvao i manjinske koautore festivala Bojana Boškovića i Ivana Milivojeva da zajednički podrže predlog, koji u potpunosti štiti izvornu ideju festivala i omogućava budući razvoj i profesionalizaciju festivala kao jednog od najznačajnijih brendova Srbije. Koautorima festivala će danas biti poslata završna verzija koautorskog ugovora“, Danas, 12. februara 2007.

Ostaje nejasno kako nešto što je poklonjeno može dalje da se kupuje i prodaje, a da se ne pita onaj ko poklon prima.

Isti pendrek

Kako god, nekadašnji organizatori festivala, a među njima i narečeni Bojan Bošković, ovih dana su prekinuli višegodišnju ćutnju i peticijom traže od „sadašnjeg rukovodstva festivala“ da jasno osudi policijsko nasilje nad učesnicima tekućih demonstracija protiv lične vlasti Aleksandra Vučića. Ovo se odnosi na Dušana Kovačevića, koji je jedini eksponent „sadašnjeg rukovodstva“, ali očigledno i na druga neimenovana lica.

Dušan Kovačević sa saradnicima, nije imao kud nego da brže-bolje, 4 dana nakon početka demostracija, osmisli „apel“ sa što je moguće više eufemizama. Tako u istoj rečenici u kojoj jasno razdvajaju nasilne grupe i građane koji mirno protestuju, Exitovci apeluju na građane da ne tuku policiju. Okačili su i sliku i citat Martina Lutera Kinga, kako bi svoj marketing „upodobili“ (ta divna naprednjačka reč).

Objave su još brže obrisali sa Facebooka (snimci ekrana su iznad, klikni za uvećanje), a na Instagramu su ostavili jednu, pa još uvek muku muče da obrišu brojne komentare razočaranih fanova. Zanimljivo je da brišu samo komentare na engleskom.

Nije zgoreg napomenuti da se narečeni Dušan Kovačević regularno predstavlja kao „jedan od lidera omladinskog pokreta otpora protiv Miloševićevog režima“. U vreme dok je Kovačević navodno bio „deo ekipe koja je predvodila akcije otpora u Novom Sadu“, današnji gospodar života i smrti u Srbiji je bio ministar informisanja i predstavljao je simbol sistematskih agresivnih napada na slobodu govora, mišljenja i delanja.

Kovačevićev nekadašnji poslovni partner Bojan Bošković danas poručuje: „20 godina kasnije, tuče nas isti pendrek“.

„Exit je nastao kao odgovor na represvni režim 1990-ih, a nestaje kao posledica slizavanja sa represivnim režimom 2000-ih. Sramota bez granica“, objavio je Bošković na svom Twitter nalogu.

Pričaj globalno, ćuti lokalno

Koliko god kasno stigao, prvi javni proglas bivših vlasnika je ipak dobro došao. Bilo bi časno da, barem zbog istoriografske građe, nekad iznesu svoje svedočanstvo o okolnostima važnijim od „programskog neslaganja“, a koje su dovele do njihovog izlaska iz projekta.

Generalno, Exit već godinama funkcioniše po principu: „Pričaj globalno, ćuti lokalno“. To se najbolje videlo prošle godine kada je u centru njihovog marketinga bila Greta Tunberg, tinejdžerka koja upozorava na nepopravljivu štetu koju čovečanstvo čini zagađenjem, a istovremeno su lažirali sadnju mlade šume na Fruškoj gori.

exit-greta

Znate one ljude koji su u stanju da vam ukradu novčanik pa da vas pozovu na večeru? Još bolje ako ne znate.

A ti, moj dragi Egzite, sve si u pravu. Crni životi jesu važni, ali su pare važnije.

DODATAK

Moj propust je što pre pisanja teksta nisam pogledao javno dostupnu bazu APR. Na to mi je ukazao čitalac Petar. Hvala mu.

Kada pogledamo podatke iz APR, ovako stvari stoje.

Firma EXIT Festival & Brands koja daje saglasnost organizatoru da realizuje festival i koristi ime EXIT uz ugovorenu naknadu ima sledeće vlasnike:

 • CBGB D.O.O. BEOGRAD (Sky Music) 30%
 • Bojan Bošković 20%
 • Dušan Kovačević 20%
 • Ivan Milivojev 20%
 • Nikola Stamenov 10%

Kovačević, Milivojev i Sky Music su organizatori, dok se Bošković i Stamenov ne bave organizovanjem, ali su još uvek vlasnici.
Ove informacije čine celu situaciju još bizarnijom – vlasnici pokreću (narodnu) peticiju za promenu brenda firme čiji su vlasnici. Taj detalj baca novu nijansu i dodaje fin začin u kolektivnoj ludnici zvanoj Srbija.

Na Exit se može nekako uneti droga, ali voda nikako!

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Nema većeg licemera od imenovanog Bojana Boškovića, koji javno kao nešto proziva, a u suštini je i dalje suvlasnik brenda, i uživa sve privlegije.

  A ovamo glumi disidenta. Pitajte ga koju sad igru igra?

  Sa druge strane je dobio nalog i još veći novac da radi na destabilizaciji Srbije, pošto je već obavljao svoje smrdljive, plaćeničke poslove u Ukrajini, Gruziji, Kubi itd.

  • „B.B. radi na destabilizaciji Srbije“! Kao da slusham dnevnik RTS iz 2000.g., kada je Exit nastajao kroz borbu protiv rezima Milosevica i njegovog ministra informisanja Vucuca. Neshto mii s chini da tebe vishe boli ovaj drugi. Shto se otvoreno ne potpishe onim shto jesi, SDB, umesto shto se krijesh iza imena neki „stranih sluzbi“…?!

 • Objave tekst i na kraju žutom bojom hajlajtuju činjenicu da im se ceo tekst bazira na pogrešnoj pretpostavci.
  Ludilo jeste, ali u redakciji Luftike.

 • Exit je 2017. bio ucenjen od strane Skymusica (koji je u batinom vlasništvu), par dana pred početak festivala, da neće montirati svu ugovorenu opremu (ozvučenje i rasvetu) ukoliko im ne bude odmah plaćena (što ranijih godina nije bila praksa). Kako za to EXIT nije imao spreman novac, a gradu je bilo zabranjeno da pomogne, dogovoreno je da Skymusic uzme deo akcija EXIT-a kao isplatu. I eto sad je bata jedan od vlasnika. Lepo smišljen potez, zar ne?

 • Lepo su momci iz benda Atheist Rap rekli pre ojha ha godina :“Sistem je svuda isti, samo pendrek ima drugu etiketu!“
  Lično sam prestao da idem na exit kada je postao festival samo za strance… a isao sam od nultog. Jbg.

10.7K Shares
10.7K Shares
Share via
Copy link