Magazin Novi Sad

Kako je Exit lažirao pošumljavanje Fruške gore i osramotio se za medalju (VIDEO)

Ostaće zabeleženo kako je Exit 23. novembra 2019. zamalo prevario celokupnu javnost i negde zaturio 10.000 sadnica hrasta kitnjaka

Exit je uhvaćen u laži o sadnji mladica hrasta na Fruškoj gori, i time je otkrivena mnogo strašnija pozadina. Pompezno najavljujući da će zasaditi “milion stabala u stvaranju novih pluća Srbije” u akciji sa simboličnim nazivom „Zelena Я:Evolucija“, pali su na prvoj stepenici. Majstori marketinga su obmanjivanjem javnosti u pogledu obima akcije i broja posađenih sadnica hrasta postigli veoma loš efekat.

Samo nekoliko dana nakon njihove akcije, aktivisti Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” su obišli sve lokacije, snimili ih sa zemlje i iz vazduha i na terenu pokazali da su Exit fondacije višestruko lagali. Prevareni su studenti Šumarskog fakulteta, koji su volontirali u akciji i celokupna javnost Srbije. U ovom trenutku nije poznato da li je sa ovim upoznata delegacija EU u Srbiji, koja je u okviru  projekta Natura 2000 finansirala akciju.

– Zašto im je bilo važno da kažu da je tog dana na Fruškoj gori zasađeno 13.000 sadnica hrasta? A nije toliko zasađeno. Ni teorijski, ni praktično, ni na osnovu mišljenja šumarskih inžinjera, ni na osnovu mišljenja šumarskih tehničara kojima je sadnja posao! A ni na osnovu Šumskih osnova gazdovanja šumama Nacionalnog parka – napisala je Dragana Arsić iz Udruženja “Odbranimo šume Fruške gore”.

Kad se zagrebe ispod površine, stvari postaju jasnije. Stručnjaci iz Exita ne shvataju da problemi Fruške gore nisu marketinški, te da se ne mogu ni rešavati marketingom. Na kraju, ispostavilo se da Exit nema kadrovske, stručne, a nakon svega ni moralne kapacitete za ozbiljniji pristup zaštiti živog sveta oko nas.

Slično je i sa Fondacijom Novi Sad 2021 i njihovim projektom “Buđenje Fruške gore“, koji su uradili u saradnji sa Pokrajinskom Vladom. Danas se pokazalo da je to bio takođe marketinški trik, i da su sakrili legalne deponije, opustošene padine i zatrovane vode.

Pogledajte snimak lokacije koju je Exit “pošumljavao”, a koji su snimili aktivisti Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore.

Već duže vreme Exit, koji se sastoji od nekoliko povezanih privatnih firmi, udruženja i fondacija, funkcioniše kao jedinica za specijalne operacije u marketingu pri Srpskoj naprednoj stranci (Kao i njihova vanbračna ćerka – Fondacija Novi Sad 2021). Exit za 19 godina postojanja nije uspeo da postane profitabilan, ali otkako su se zbližili sa Vučićevim naprednjacima, krenulo im je baš dobro. Nema neizvesnosti, nema više hapšenja zbog sumnji u finansijske pronevere. Vrata državnih fondova su za mrežu njihovih firmi i udruženja otvorena, iz budžeta grada Novog Sada dobijaju više nego iko ikad, iz vojvođanskog i republičkog budžeta takođe.

Ono što je zajedničko Exitu, Fondaciji Novi Sad 2021, Pokrajinskoj Vladi i rukovodstvu Nacionalnog parka Fruška gora:

 • Ekskluzivan i sumnjiv pritup/raspolaganje javnim fondovima
 • Marketinški pristup problemima
 • Finansijska zavisnost od Srpske napredne stranke
 • Netransparentni tokovi novca
 • Štetan ili uglavnom beskoristan uticaj na živi svet Fruške gore

Ali ova čudna simbioza nije jednostrana. Kad se naprednjaci nađu u škripcu, Exit mašinerija stupa u dejstvo i proverenim marketinškim metodama ulepšava sliku jadne stvarnosti.

Ovaj put Exit se našao ulozi spasilaca ugleda partijskog rukovodstva u Nacionalnom parku Fruška gora, koje se našlo na udaru kritika zbog bezočne seče šume na jedinoj planini u Vojvodini. Ukratko, rukovodstvo  je sumnjivim firmama izdavalo dozvole za seču šuma bez ikakve zbog čega su brojne padine Fruške gore ostale samo goleti. Biljni i životinjski svet je takvim poslovanjem je doveden na ivicu opstanka.

I onda, niotkuda, pojavljuje se Exit u ulozi spasioca. Razapeto i frustrirano rukovodstvo Nacionalnog parka Fruška gora, koje je do juče učestvovalo u pustošenju fruškogorskih šuma, preko noći postaje najpouzdaniji partner Exit fondacije.

Pogledajte video sa druge lokacije.

Deo uprave Nacionalnog parka Fruška gora ovo radi legalno, putem cenovnika “po deblu”, objavljenog na sajtu preduzeća. Drugi deo radi ilegalno, uz naknadu dopuštajući ilegalnu seču. Treći deo radi polu-legalno, dodeljujući pravo na “tehničku seču”, što je drugi izraz za pustošenje, favorizovanim firmama.

Šta se zapravo desilo?

 1. Exit fondacija je saopštila da je 23. novembra 2019. godine zasađeno 13.000 sadnica hrasta kitnjaka.
 2. Akcija se odvijala na lokacijama gde su do 2018. godine bile zrele i ekološki i biološki vredne šume hrasta, bukve i lipe, starosti oko 90 godina.
 3. Prošle godine, uz asistenciju insajdera iz rukovodstva Nacionalnog parka, na dve lokacije isečeno je 696 zdravih stabala.
 4. Uprava Nacionalnog parka se udružuje sa Exitom u akciji sadnje mladica koje će za 90 godina postati šuma.
 5. Nacionalni park nije pripremio teren, tj. nisu uklonjene šikare kako bi sadnice dobile priliku za opstanak
 6. Exit fondacija donela oko 3.000 od obećanih 13.000 sadnica
 7. Studenti Šumarskog fakulteta vredno radili i zasadili sve donete sadnice
 8. Exit fondacija objavila lažirane izveštaje uz slike dece kako sade mladice
 9. Aktivisti pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” 12. decembra 2019. sačinili obimnu fotodokumentaciju (sa zemlje i iz vazduha) i videli da nedostaje oko 10.000 sadnica
 10. Exit fondacija zapretila pokretu “Odbranimo šume Fruške gore” “pravnim procesuiranjem”
 11. Update 19. decembar 2019: Exit fondacija zapretila Luftici tužbom

Pogledajte još 2 snimka.

Da bi živi svet na Fruškoj gori opstao potrebno je pod hitno zaustaviti seču šuma. Tu nikakav marketing ne može da pomogne bez jasnih mera. Dotad, ostaće zabeleženo kako je Exit 23. novembra 2019. zamalo prevario celokupnu javnost i negde zaturio 10.000 sadnica hrasta kitnjaka.

Smeće koje je pronašla na Fruškoj gori na gospodski način vratila vlasniku

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • I mene ovo prilično nervira jer je samo naša ekipa sa Šumarskog zasadila oko šest hiljada sadnica. A bilo je ljudi baš dosta.

  • Novi Sad je mali grad i uglavnom se velika vecina poznaje licno! Svima je jasno da se pare preko EXIT-a i slicnih organizacija (OPENS i NS2021 da ne spominjemo), na veliko izvlace iz budzeta! Poznato je da je polovinu EXIT festivala preuzeo SNS preko SKY Music-a, a druga polovina koja je morala da se prikloni i pokloni je EXIT Fondacija (sada vec svi clanovi SNS-a). Pre par godina je bila akcija skupljanja para za obnovu tvrdjave, vidljivo je da nista nije uradjeno… Ulazak politike u EXIT je unistio festival, a glad za parama organizatora je postala prevelika! Na temu EXIT-a i ostalih povezanih organizacija mozemo raspravljati danima sa sve argumentima! Pozdravite Milenkovica puno i ostale prodane duse! Oduprite se politickim partijama! 😉

  • mutna su ovde posla neka, ja čisto sumnjam da je Exit sa ovim nešto muljao, ne treba njima promocija imaju je na pretek. Bili su neki moji drugari tamo, kazu da je sve bilo u redu, ne znam… Mislim da bi bilo u redu i da su autori teksta pitali Exit ekipu za komentar, ovako imamo samo jednu stranu ploče

 • Napišite lepo da je Exit kupio Miki vlasnik Sky Music-a.
  To je onaj isti što mu je pala kineska konstrukcijama Kelemegdanu i povredila devojku.
  Onaj isti što je namestio tender za Arenu i isporučio polovne LED displeje bez serijskog broja i strpao 1 milion eura u džep.
  I onda Vam čudno gde je nestalo 10.000 drveca

 • A što ovo radite? Akcija je bila, sadili smo baš mnogo, ispada da svi lažemo???
  Ima neka pozadina u ovome, ali Exit je bar sadio, organizovao ljude, stručnjake, mnoge, a vi? Gde ste vi tog dana bili dok smo se mi mrznuli gore? Toliko.

  • Vi ste se mrznuli samo taj jedan dan, neko se mrzne svaki dan… Sto se tice ovih koji se prozivaju, oni su iskoristili ljubitelje prirode i ostale fanatike, a njima je bilo bitno da sve lepo uslikaju i prezentuju kako bi dobro naplatili i podelili unutar stranke! Sve sami marketinski magovi sa sapama na dzavnim parama. Jos jednom pozdrav za Nemanju Milenkovica, evo i za organizaciju doceka ga raskrinkavaju! :*

 • Čekaj, na osnovu čega bi se suđenje sprovelo? Na osnovu toga što ste otvorili ljudima oči? Ma važi, ne znam kako misle da pobede parnicu. Vama svaka čast!

 • Kako ste s neba izbrojali 3000 sadnica? Da li znate sta je potencijalna vegetacija? Da li znate sta je introdukcija, sukcesija, reintrodukcija, da li znate sta su ekoloski principi, upravljanje i gazdovanje sumama, prema zakonu o sumama, sumske osnove i sl.? Kada to budete znali, napisite jos jedan clanak. A do tada, mozete se samo pridruziti akciji i posaditi koje drvo.

 • Mogli bi prvo da obnove travu koja se pogazi na Petrovaradinu i okolini za vreme festivala i da recikliraju tone smeca koje proizvedu

 • Dodje neko i hoce da zasadi drvece i vec je izdajnik, pa prodana dusa, i slicno. Ako je neko kupio tih 13.000 sadnica, onda je morao i da ih plati. Prema tome oni su to kupili i platili. A onda je neko zeleo da naudi svima onima koji se budu usudili da bilo sta zapocnu. I sada je etiketiranje vec postalo glupo i u pravcu te, oni su SNS, te ovo su DZGD, ili vec sta god ko hoce ovde da napise i insinuira. Ruzno je sto svi hocete da bude Exit a ne mozete. Tako da je izlisno da se sada zaklanjate iza nekog Udruzenje za ocuvanje suma, i da pametujete. Kao i uvek kod nas samo je u pitanju zloba, zlurad, i nepostovanje u funkciji omalovazavanja bilo cije namere pa cak i kada je dobronamerna. I na kraju tih 13.000 ili koliko god je vec bilo je nabavljeno i sadjeno je u potpunosti u dogovoru sa nadleznima i to je cinjenica. I onda se svi bave nekim nazovi politickim motivima i optuzbama. Jer kada citate ove tekstove uvidjate da nekom smeta Exit kao kompanija a ne sadnja drveca i slicno. Zato je ovo ruzna kampanja koja se vodi protiv Exita kako god jer tako na kraju ispada. Nema to veze sa marketingom ili bilo cime vec su u pitanju licni motivi tog ko je zapoceo sirenje laznih vesti i zapravo je taj koji to blato stvara jedini blatnjavi medju nama. A ne Exit.

 • Tek kad sam pročitao i komentare ispod teksta postao sam ubeđen da je tačno sve što je u tekstu napisano. Vidim da je SNS bot mašinerija u maximalnoj brzini.
  Da su gospoda iz Exita zaista zasadila 13000 sadnica mogli bi samo da napišu lokacije na kojima su radili i koliko sadnica na kojoj lokaciji ima pa bi svako koga to zanima mogao da ode i proveri. Ali pošto to nisu uradili, jer im je do Fruške gore stalo koliko do lanjskog snega, onda pokušavaju na svaki način da se operu od ove prevare i sebe samo dodatno ukopavaju.
  Ova afera mi je definitivno ogadila Exit. Podrška za pokret Odbranimo šume Fruške gore i Luftiku.
  Fruška gora nam je neverovatno važna i treba što pre da zaustavimo njeno pustošenje jer će uskoro biti kasno.

 • Mislim da bi bilo bolje da su snimili površine iz stratosfere, a ne sa tako male visine da svi mogu da prebroje posađene sadnice ! Tragičan pokušaj tkzv. branilaca Fruške gore koji se boje da razgovaraju već beže kao da ih bilo ko normalan uzima za ozbiljno. Neozbiljni ljudi i ozbiljne neznalice koje pokušavaju da pronađu svoj izvor finansiranja u maloj bari punoj gladnih ekologa
  To ti je kada sa direktorskog mesta u banci postaneš “osvešćeni” ekolog jer te više niko ne poznaje pa se moraš eksponirati ne bili se vratio na scenu. Tragična smo mi država koja dozvoljava da se bilo koja struka unižava i pljuje. Na kraju svi imaju šansu da završe šumarski fakultet jer za znanje nikad nije kasno. Kažu 2500 sadnica po ha piše u šumskoj osnovi i onda računaju koliko je to hektara, a ne znaju da je šumskom osnovom predviđen zakonski minimum i da je nekad minimum bio 10.000 sadnica po ha !!!
  Svaka čast Exitu na tome što je uopšte započeo priču oko pošumljavanja i što je pronašao sredstva za kupovinu sadnica, a sadnju i negu sadnica treba prepustiti stručnim ljudima iz Nacionalnog parka Fruška gora koji su sačuvali Frušku goru od raznih uticaja, a sad moraju da sebe brane od neznalica.
  A Vi iz Luftike morate ponekad biti objektivniji ili bar da proverite informacije jer su ove koje ste izneli jednostrane ! Profesionalizam, šta je to ?

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
28.4K Shares
28.4K Shares
Share via
Copy link