Lifestyle

Evo zašto imate manje pratilaca na Twitter-u od vaših prijatelja

Ne, nije zbog toga što niste popularni. Neki društveni fenomeni su jednostavno takvi.

Poznata su vam one situacije – u marketu je uvek najveća gužva kada vi dođete u nabavku, u teretani su uvek super zgodni ljudi kad vi vežbate. Čini vam se da su čak i vaši prijatelji popularniji od vas. Ispostavlja se da niste paranoični i da ne umišljate, a za sve krivite nedostatak sreće. Zašto je to tako? Odgovor je: paradoks prijatelja.

drustvene_mreze
pixabay.com

Paradoks prijatelja kaže da su veće šanse da ćete se sprijateljiti sa onim osobama koje imaju više prijatelja od vas pre nego sa onim koji imaju manje. Isto tako, veće su šanse da ćete upasti u gužvu i da će se vaš termin vežbanja u teretani poklopiti sa prezgodnim ljudima (što i nije tako teško, jer oni vežbaju češće).

twitter_logoJedno istraživanje je pokazalo da paradoks prijatelja, prenet na digitalnu eru znači upravo da su veće šanse da vaši pratioci na Twitter-u imaju više pratilaca od vas samih. Prema Washington post-u, koji uradio istraživao milione korisnika Twitter-a, potvrđeno je da svaki korisnik prati više poplarnih profila sa većom aktivnošću nego što je njihov. Zamislite digitalnu hijerahiju, tako nekako.

Iz svega rečenog sledi da niste gubitnik, stvari su jednostavno takve, a razmislite koje još društvene fenomene možete objasniti pomoću paradoksa  prijateljstva.

Pročitajte više o društvenim mrežama

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

A

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš