Svet Vesti

Ilon Mask kupio Tviter za 44 milijarde dolara

ilon mask
Foto: profimedia

Elon Mask, vlasnik Tesla Motorsa i SpaceX-a, te najbogatiji čovek na svetu, kupio je društvenu mrežu Twitter za 44 milijarde dolara.

Twitter je sinoć (25. april) objavio kako je prihvatio Maskovu ponudu.

„Twitter potvrđuje da je postigao definitivan dogovor o kupoprodaji. Kompaniju će u celosti akvizirati entitet u vlasništvu Elona Muska za 54.20 dolara po deonici. Transakcija se procenjuje na oko 44 milijarde dolara. Po dovršenju transakcije, Twitter će postati privatna kompanija“, objavio je sinoć Twitter.

Cena deonice 38% veća od berzovne

„Deoničari Twittera će, u skladu s postignutim dogovorom dobiti 52.20 dolara za svaku deonicu Twittera koju poseduju u trenutku dogovorene transakcije. Kupovna cena je 38% veća od berzovne cene deonice Twittera na 1. aprila 2022, poslednjeg dana trgovine deonicama pre nego što je gospodin Mask objavio da je kupio udeo od oko 9% Twittera“, navodi se u saopštenju kompanije.

Mask je tako postao vlasnik platforme koju smatra „javnim digitalnim mestom na kojem će se raspravljati o vitalno važnim sadržajima za čovečanstvo“, navedeno je u saopšštenju.

– Sloboda govora je temelj demokratije – rekao je Musk.

Mask početkom aprila krenuo u preuzimanje

Podsetimo, Elon Mask je početkom aprila kupio 9.2% Twittera. Nakon ove objave vrednost deonica Twittera porasla je za više od 25%. Mask je postao jedan od najvećih deoničara kompanije i sad poseduje četiri puta više deonica od osnivača Twittera Jacka Dorseyja. Dorseyjev udeo je 2.25%.

„Twitter mora postati privatna kompanija“

Nedelju dana nakon što je kupio deonice, Mask je dao ponudu za kupovinu Twittera te je rekao da će, u slučaju da njegova ponuda ne bude prihvaćena, „razmisliti o svojoj poziciji deoničara“.

„Odlučio sam ulagati u Twitter jer verujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora širom sveta, a smatram da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokratiju“, napisao je Mask u prijavi finansijskom regulatoru, prenosi BBC.

„Međutim, nakon što sam investirao, shvatio sam da kompanija u sadašnjoj formi neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu. Twitter mora postati privatna kompanija. On ima ogroman potencijal, a ja ću ga osloboditi“, dodao je.

Ima više od 80 miliona pratioca na Twitteru

Mask je jedan od najpopularnijih korisnika Twittera, s više od 80 miliona pratitelja. Često objavljuje i detalje o svojim kompanijama, zbog čega je u više navrata bio optužen za manipulisanje tržištem, a protiv njega je bilo pokrenuto i nekoliko istraga.

U nedeljama pre nego što je preuzeo 9% deonica, Mask je objavljivao o Twitteru i algoritmima koji upravljaju platformom.

24. marta je napisao kako je zabrinut zbog de facto pristranosti u algoritmu koji ima veliki učinak na javni diskurs i podelio anketu u kojoj je pozvao svoje pratitelje da glasaju o tome treba li taj algoritam biti otvorenog koda.

7 izuma i poduhvata za koje se mislilo da su naučna fantastika a danas su stvarnost

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link