Srbija

Evo šta su pisali SNS botovi čije je naloge Twitter obrisao

Jeremić ima sličan problem kao što ima Đilas. Obojica misle da je naš narod toliko zaboravan da se ne seća koliko su mu zla njih dvojica nanela dok su bila na vlasti. Ovo je bio samo jedan od 43 miliona tvitova objavljenih sa nepostojećeg Twitter naloga, koji su sada i uklonjeni sa te mreže.

– Vlada pripada narodu, a ne žutim tajkunima i njihovim mentorima sa Zapada. Narod na izborima odlučuje ko će biti na vlasti – je još jedan od komentara.

Kompanija Twitter je obrisala više od 8,500 naloga, a za taj potez su se odlučili zbog organizovane i, od vlasti podržane, kampanje u korist vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i njenog lidera, predsednika Srbije Aleksanda Vučića, piše Radio slobodna Evropa (RSE).

U prvoj reakciji na ovu vest, Aleksandar Vučić rekao je da ga ova informacija „ne brine“.

– Na Tviteru nisam, da vam iskreno kažem. Ne brinem ja za to. Mene podržava običan narod i bez Twittera. Dakle, nemam nikakav problem. Ja nemam pojma o čemu se tačno radi, niti me to zanima, niti mislim da je to od naročitog značaja ali u svakom slučaju, ja sam srećan. To znači da će sada neki drugi da dominiraju Twiterom, pošto do sada nisu. Ja nikada nisam čuo da je nešto pozitivno na Twiteru, bilo ko, za mene ikada rekao. Ali, evo, sada čujem da je bilo nekih 8.000 lažnih… Dobro…. Moraću ja da postanem taj glavni bot na Twiteru pa da ima jedan čovek koji će da kaže nešto lepo za mene – rekao je Vučić na konferenciji za novinare u četvrtak, 2. aprila.

Internet observatorija (Stanford Internet Observatory) iz Kalifornije, koja se bavi pitanjima sajber bezbednosti analizirala je objavljene podatke. U svom izveštaju, kako navode, opisuju obrise ovih operacije i taktike koje su se koristile za postizanje ciljeva koordinisanih naloga i objava sa jedne strane i države sa druge.

– Velika mreža naloga na Tviteru stabilno je radila na legitimisanju Vučićeve politike i potkopala javnu podršku njegovim protivnicima, uključujući one koji su bili uključeni u organizovanje pokreta ’1 od 5 miliona’, koji je više od godinu dana organizovao antivladine proteste u Beogradu – navodi se u izveštaju Stanforda i dodaje – Ovo je bila velika mreža naloga sa kojih je tvitovano više od 43 miliona puta.

Veliki broj objava u kojima se u pozitivnom konktekstu spominje vladajuća stranka dolazio je sa naloga „Ugljesa_d“ a jedan od njih je – Okreni, obrni SNS je najznačajnija stranka u Srbiji.

Jedan od tvitova podrške je i ovaj, sa naloga „Gagolinica1“ – Zahvaljujući mudro preduzetim reformama @avucic zaposleni i penzioneri ne brinu da li će primiti platu ili penziju narednog meseca.

Slična podrška SNS i Vučiću stizala je i kada je reč o stavovima o, za njih, kritičnim pitanjima. Sa naloga „Atenjanin89“ objavljene su reči podrške zbog Vučićeve politike prema Kosovu – Iskreno i realno o Kosovu. Idemo na realne ciljeve. Potpisujem @avucic. E kad ovi kukaju, jos sam sigurniji koliko smo dobro prošli sa sporazumom iz Brisel #Vucic #Win.

Stanford navodi da se sa naloga radilo tokom više godina ali da je aktivnost naročito pojačana sredinom 2018. i 2019.

– Učinili su to retvitovanjem i objavljivanjem odgovora Tviter korisnicima usklađenim sa Vučićevim stavovima – više od 12,5 miliona tvitova. Takođe, deljenjem linkova – više od 14,8 miliona puta i napadom na Vučićeve protivnike, naročito na Savez za Srbiju. Iako nije utvrđena precizna veza između ove mreže i SNS-a, nema sumnje da je imala za cilj da poveća Vučićeve šanse uoči predsedničkih izbora početkom 2017. i da deluje protiv Protesta ‘1 od 5 miliona’ u periodu 2018-2020 – navodi se u analizi Stanforda.

Analiza ove organizacija takođe pokazuje da su ukinuti Twitter nalozi dostigli oko 2.356.000 pratilaca.

Dva najpopularnija naloga na mreži bila su pod imenom „Belilav11“ i „1kujovic“, zaključuje Stanford. Imali su ukupno preko 22.000 pratilaca i privukli više od 720.000 angažmana koji podrazumevaju citate, odgovore, lajkove i retvitove.

Andrej Petrovski, koji se u „Šer fondaciji“ (SHARE), organizaciji posvećenoj internet bezbednosti, bavi sajber kriminalom i forenzikom, u izjavi za RSE kaže da je mreža sa preko 8.5 hiljada naloga „jedna ozbiljna mašinerija“.

– Način na koji Twitter primećuje te, da tako kažem, anomalije u ponašanju korisničkih naloga je takav da se on pre svega oslanja na veštačku inteligenciju. Sada kada vi imate tu količinu naloga koji retvituje, podržava, lajkuje ono što dolazi od strane zvaničnih naloga SNS i njenih zvaničnika, onda će taj algoritam da prepozna kao neku vrstu abnormalnog ophođenja i da označi te profile kao potencijalno problematične – objašnjava Petrovski.

Na pitanje koliko je ovakav način dugoročno efikasan u borbi protiv organizovanog kreiranja i zloupotrebe javnog mnjenja putem društvenih mreža, Petrovski kaže da ponovno organizovanje više hiljada ljudi u koordinisano delovanje nije jednostavna operacija.

– S druge strane, ako je algoritam sada prepoznao to, da tako kažem, netipično ponašanje, prepoznaće ga opet. Tako da mislim da je ovo negde poruka svima da je to vreme jeftinog trolovanja prošlo – kaže Petrovski i napominje da je u celom problemu još jedna stvar ključna – digitalna i medijska pismenost.

Tekst u celini čitajte na sajtu RSE.

Izvor: 021.rs

Zašto je naziv „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ idealan za SNS listu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

103 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap