Ovaj tekst prvobitno smo objavili 2015. godine. Tada smo istražili šta Novi Sad očekuje u budućnosti i koji su najveći projekti. Danas, dve godine kasnije, od dva projekta se odustalo, dva ozbiljno kasne, dok je samo jedan ostvaren. Pogledajte kako je Novi Sad mogao da izgleda za 5 godina da su ostvareni planovi.

Most na Ribarcu

Prema najnovijim informacijama, procedura oko tendera i potpisivanja ugovora o izgradnji bi trebalo da bude gotova do novembra ove godine. To znači da bi novi, pešačko-biciklistički, most mogao spajati Kej sa Ribarcem već krajem ove godine.

most-na-ribarcu-novi-sad

Predlog o građenju mosta podnesen je još pre četiri godine, a u međuvremenu je izabrano njegovo arhitektonsko rešenje. Most će biti širok najviše 7,5 metara, dugačak 270 i visok najmanje 9 metara, što će omogućiti bezbednu plovidbu na tom delu Dunava. Predviđena je i izgradnja solarnih panela duž ograde, koji bi zimi grejali hodnu podlogu, kako ne bi došlo do smrzavanja.

Novosađani su već predložili da most na Ribarcu dobije ime “Most Velje ribara”, po Velimiru Teodorviću  koji je tokom rušenja Mosta slobode u NATO bombardovanju Novog Sada iz Dunava spasio 9 ljudi. Za svoje herojsko delo nikada nije bio nagrađen niti odlikovan od države, a preminuo je u januaru ove godine.

Nastavak na sledećoj strani…

POVEZANO: Šta Novi Sad nudi osim kulture i Exita?

6 Komentari

  1. Ako treba suditi po prvoj slici (voz ili sta je vec prolazi preko trga tik uz kategralu ) boricu se svim zaspolozivim sredstvima da do toga ne dodje.

    Seci glavno setalite, lepi trg sa sinskim saobracajem je kretenizam!

  2. Umesto mosta na stubovima Faranca Jozefa montirati ŽIČARU od bul.Cara Lazara tj Keja do Platoa Tvrđave, koja je jeftinija od izgradnje mosta i u svemu olakšava turistima i posetiocima koji stignu brodom, autobusom da sa keja dođu na tvrđavu nego peške uz stepenice i pogotovu za stariju populaciju i lica sa invaliditetom (Y)

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here