Magazin

Etiopija zasadila više od 200 miliona stabala u jednom danu i oborila svetski rekord

Etiopija je zasadila više od 200 miliona sadnica drveća u jednom danu, navode zvaničnici, ističući da bi to mogao da bude novi svetski rekord.

Projekat nazvan Inicijativa zelena zaostavština (Green Legacy Initiative) predvodi premijer Etiopije Abij Ahmed, a održava se u 1.000 gradova širom zemlje, prenosi BBC na srpskom.

Kako se navodi, cilj akcije je borba protiv uništavanja šuma i klimatskih promena.

Neke državne službe, agencije i kancelarije su zatvorene kako bi oni koji tamo rade mogli da učestvuju u sađenju.

Takođe, neki službenici su angažovani da broje koliko je tačno drveća zasađeno, javlja Kalkidan Jibeltal, reporter BBC-ja iz Adis Abebe.

Na Filipinima učenici ne mogu da završe školu ako ne posade bar 10 stabala

Iz Ujedinjenih nacija ističu da je pokrivenost šumom u Etiopiji pala sa 35 odsto sa početka 20. veka na nešto više iznad četiri odsto početkom 21. veka.

Ministar za inovacije i tehnologiju u Etiopiji Getaun Mekurija napisao je na Tviteru da je do sada zasađeno više od 220 miliona stabala.

Norma koju žele da ispune je četiri milijarde zasađenog drveća.

Državna televizija za to vreme emituje promotivni spot, u kojem se na građane apeluje da brinu o drveću i priključe se akciji sađenja.

Trenutni svetski rekord za broj zasađenih stabala u jednom danu drži Indija, u kojoj je 2016. godine 800.000 volontera zasadilo više od 50 miliona.

Kritičari vlade Etiopije za to vreme ističu da Abija samo želi da skrene pažnju javnosti za velikih problema sa kojima se njihova zemlja suočava.

Kako navode, pre svega sa etničkih sukoba zbog kojih je raseljeno oko 2,5 miliona ljudi.

Bračni par za 20 godina zasadio 2 miliona stabala (VIDEO)

1.1K Shares
1.1K Shares
Share via
Copy link