Lifestyle

Na Filipinima učenici ne mogu da završe školu ako ne posade bar 10 stabala

Novi filipinski zakon zahteva od svih maturanata i studenata da posade najmanje 10 stabala pre nego što diplomiraju.

Vlasti se nadaju da će ovim zakonom formalizovati tradiciju sadnje drveća nakon diplomiranja, kao i da će to biti od pomoći u borbi protiv klimatskih promena, piše National Geographic.

Zagovornici novog zakona kažu da bi zakon mogao da dovede do čak 525 milijardi stabala zasađenih u jednoj generaciji, ako se svi budu pridržavali pravila.

Bračni par za 20 godina zasadio 2 miliona stabala (VIDEO)

“S više od 12 miliona učenika koji su završili osnovnu školu, gotovo pet miliona učenika koji su završili srednju školu i gotovo 500.000 diplomaca na fakultetu svake godine, ova inicijativa, ako se pravilno sprovede, osiguraće da se godišnje posadi najmanje 175 miliona novih stabala. Tokom jedne generacije, u okviru ove inicijative, može se posaditi i do 525 milijardi stabala”, rekao je Gari Alehano, autor predloga.

Stabla će se saditi po mangrovama, postojećim šumama, nekim zaštićenim područjima, vojnim poligonima, napuštenim rudarskim lokacijama i odabranim urbanim područjima, a sve prema planovima ozelenjavanja jedinica lokalne samouprave.

Pored neposrednog uticaja drveća na apsorciju ugljen-dioksida, filipinske vlasti se nadaju da će zakonodavstvo pomoći da buduće generacije imaju razvijenu svest o životnoj sredini i da će u budućnosti dovesti do daljih ekoloških inicijativa.

Milano sadi 3 miliona sadnica drveća kako bi smanjio zagađenje vazduha

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

222 Shares
222 Shares
Share via
Copy link