Koronavirus Magazin

Kisić Tepavčević: Ne znam da li će ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni

“Ne znam da li će više ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni, jer gde god da imamo cirkulaciju virusa epidemiološka situacija je nesigurna” rekla je jutros zamenica direktora Instituta „Batut“ doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Kako je objasnila, Srbija je u ovom momentu jedna od zemalja sa najnižim rizikom za oboljevanje od koronavirusa, iskustva iz drugih zemalja su pokazala da se to može promeniti u roku od nedelju dana.

Darija Kisić Tepavčević je navela da kada razmatramo epidemiološku situaciju sami apsolutni brojevi ne govori mnogo, već stope incidencije kao merilo rizika obolevanja u populaciji, prenosi N1.

„U toku ove nedelje je ova stopa nešto veća nego što je bila prethodne nedelje i za oko 19 odsto je veći rizik obolevanja nego što je bilo u toku prethodne nedelje“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ukazala je da su to su još uvek izuzetno niske stope, sa vrednošću ispod 10 na 100.000, kao i da smo u ovom momentu jedna od zemalja sa najnižim rizikom za obolevanje.

„Međutim, iskustva iz drugih zemalja su apsolutno pokazala da se to može promeniti u roku od nedelju dana. Iskustvo iz Slovačke, Češke, Izraela nam govori da moramo da budemo pripremni i da učinimo sve da zadržimo ovakvu epidemiološku situaciju“, naglasila je doktorka.

„Ne znam da li će više ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni, jer gde god da imamo cirkulaciju virusa epidemiološka situacija je nesigurna, ali imamo značajno manji rizik nego sve zemlje u Evropi i okruženju“, dodala je Kisić Tepavčevićeva.

Najviše novoobolelih je iz Beograda, a Kisić Tepavčevićeva kaže da je najveći apsolutni broj obolelih iz najvećeg grada logičan, jer ima najveći broj stanovnika. Međutim, istraživanja su pokazala da se većina njih zarazila na proslavama.

„Epidemiološko ispitivanje svakog potvrđenog slučaja je pokazalo da je to pre svega odlazak na neka slavlja i noćna dešavanja i da je to pre svega faktor rizika, a da je onda dolazilo do prenošenja u okviru same porodice“, objasnila je Kisić Tepavčevićeva.

Ukazala je da je baš zbog toga Krizni štab i ograničio rad ugostiteljskih objekata do 23 sata.

„Sada čujemo često priču pa zar se ne može do 23 sata da prenese virus? Naravno da može u svako doba dana, ako sebe dovedemo u rizik za prenošenje infekcije. Međutim, pokazano je da je upravo taj period nakon 23 časa period kada je dolazilo do najvećeg okupljanja i najvećeg rizičnog ponašanja“, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Dodala je i da će sporske manifestacije ubuduće biti održavane bez publike, jer bi se u ovom momentu, kada imamo naznake povećanja trenda učestalosti obolevanja, svako takvo okupljanje smatralo visoko rizičnim.

Raste broj novoobolelih i Kragujevcu, Nišu, Vranju, Kraljevu, a doktorka kaže da u ovom momentu nemamo nijedno mesto sa intezivnom zonom žarišne transmisije, već da su to sporadični slučajevi.

„Svaki potencijalni rezervoar infekcije, odnosno osoba koja u tom momentu ima virus u sebi, može da bude veliki rasadnik ako se ne pridržavamo preventivnih mera“, rekla je ona.

Na pitanje koliko je građana trenutno pod nadzorom, Kisić Tepavčevićeva kaže da kada je reč o putnicima u međunardonom saobraćaju u ovom momentu više od 71.000 ljudi pod takvom vrstom nadzora, a njih 118 je imalo određene simptome nakon testa samoprocene koji su ukazivali na prisustvo ove virusne infekcije.

Poslednjih dana, kako kaže, najveći broj građana koji dolazi u našu zemlju je sa područja BiH, iz Crne Gore i Hrvatske.

„Građani su izuzetno savesno i odgovorno shvatili ovu svoju ulogu i očigledno ova procedura nije ni teška i ovaj način nadzora se pokazao izuzetno dobar“, navela je Kisić Tepavčevićeva.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u školama, naglasila je da su izuzetno ponosni na naše đake i nastavno osoblje, jer se očigledno se itekako prodržavaju svih propisanih mera.

„Već smo sada u šestoj nedelji od početka školske godine i imali smo gotovo samo sporadične slučajeve obolevanja i oni su bili blage forme bolesti sa nekim neznatnim simptomima ili bez ikakvih simptoma“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Navela je da je od početka školske godine 80 đaka u osnovnim i sredim školama bilo pozitivno, 58 iz osnovne i 22 iz srednjih škola.

„U osnovnim školama imali smo dva klastera, što je značilo da je došlo do prenošenja u školskeoj sredini i to četiri slučaja u Beogradu i dva u Kragujevcu, a kada su u pitanju srednje pkole jedan klaster sa dva obolela đaka u jednom odeljenju i ta odeljenja su bila na onlajn nastavi u periodu od 14 dana“, zaključila je Kisić Tepavčevićeva.

Od četvrtka u kafiće i prodavnice do 23 sata, a derbi će se igrati bez publike

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Sreća pa ste zdravstveni radnici, a i doktori nauka…. Profesija na pijedestalu minimum 4 veka… Šta bi bilo da vas nema… Ništa ne znate sigurno, u sve se razumete, a „bolje“ predviđate od meteorologa… Daj Bože, da iskrsne neka baba Milojka sa nekih nadmorskih visina sa svojim čajem. Od vas, ni ‘asne ni koristi, odoše i onoi kojima to nije zapis… Čudno tumačenje Hipokratove zakletve u današnjem vremenu. Srećno u politici, osnovnoj delatnosti…

18 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap