Svet

Engleska vlada najavila ozbiljnu regulaciju kripto valuta

downing-street london

Engleska vlada je nedavno objavila predloge za regulaciju kripto imovine, kako bi se bolje upravljalo rizicima ove, još uvek, turbulentne industrije. Engleski ministri procenjuju da oko 10% njihovih građana poseduje neki oblik kripto valute, te da je vreme da se ovaj sektor reguliše na što bolji način. 

Kripto sektor je imao jako lošu godinu. Industriju kriptovaluta je prošle godine potresao bankrot FTX-a i trenutno je u padu za 67% u odnosu na svoj vrhunac, kako prenosi bestcryptochecker.com.

Iz tog razloga, oni planiraju da koriste postojeće propise za industriju, umesto da kreiraju nove koje će se odnositi samo za kripto tržište.

Trezor kaže da će kripto od toga imati koristi. Pre svega, pouzdanje, kredibilitet i regulatorne jasnoće postojećeg sistema za finansijske usluge, kako je navedeno u Zakonu o finansijskim uslugama i tržištima Ujedinjenog Kraljevstva iz 2000. (FSMA). Trezor želi da stvori jednake uslove između tradicionalnih i finansijskih usluga u nastajanju, gde je princip – isti rizik, isti regulatorni ishod.

Ipak, priznaju da neke kripto kompanije mogu da odluče da nastave sa radom u ofšor jurisdikcijama koje ne nameću ova ekvivalentna pravila o zloupotrebi tržišta. 

Predlozi o kojima Trezor sada raspravlja obuhvataju:

  • postavljanje pravila o promociji kripto imovine koja su fer, jasna i ne obmanjuju
  • poboljšanje zahteva za izveštavanje o podacima, uključujući i regulatore
  • implementiranje novih propisa za sprečavanje tzv. pump and dump, gde pojedinac veštački naduvava vrednost kripto imovine pre prodaje

Ministri navode da će te mere smenjiti najznačajnije rizike koje dolaze uz kripto tehnologu, uz maksimalno korišćenje svih njenih prednosti.

Ekonomski sekretar Ministarstva finansija Endrju Grifit rekao je da je vlada ostala uporna u posvećenosti rastu ekonomije i omogućavanju tehnoloških promena i inovacija što uključuje i kripto imovinu i tehnologiju.

Grifit je naglasio da je takođe veoma važno zaštititi potrošače koji planiraju da koriste kripto u budućnosti, tako da im se obezbede transparentni i pošteni standardi. Naročito posle haosa koji je nastupio 2022. godine kada su mnoge kompanije i fizička lica bankrotirali usled volatilnosti ovog tržišta i brojnih skandala. 

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

24 Shares
Share via
Copy link