Magazin

Pamtite Srbi velikog Venizelosa, mnogi od vas svoje rođenje duguju njemu

venizelos

Mnogi Srbi rođeni nakon 1. svetskog rata svoje rođenje duguju velikom Venizelosu

Mnogi Srbi rođeni nakon rata od srpskih vojnika-Solunaca, svoje rođenje duguju ovom čoveku jer je on, uprkos velikim pretnjama, problemima i ucenama, širom otvorio vrata Krfa i čitave Grčke za oporavak srpske vojske i njen nastup na Solunskom frontu, koji nam je doneo oslobođenje.

Venizelos se kao predsednik grčke vlade sukobio sa kraljem Konstantinom I koji je insistirao da Kraljevina Grčka ostane neutralna i da ne ulazi u Prvi svetski rat. Kao najpopularniji političar u Grčkoj, Venizelos je na svoju ruku i ignorišući zakonska ograničenja o grčkoj neutralnosti, otvorio vrata srpskoj vojsci, pošto je ispravno smatrao da bi bugarski napad sa leđa bio poguban za Srbiju i da je to ključni momenat za pomoć Srbiji i ulazak u rat.

Samo zahvaljujući Venizelosu koji je zaštitu i pomoć Srbiji stavio iznad interesa Grčke i sopstvenih interesa i uprkos pretnjama i ucenama sa svih strana, srpska vojska je spas našla na bratskom Krfu i severnoj Grčkoj i čitava Grčka joj je pritekla u pomoć.

Tako nešto se ne zaboravlja!

Nadamo se da se i današnji Srbi sećaju i pamte neke od najvećih prijatelja srpskog naroda, a na vrhu te liste se svakako nalazi i veliki Elefterios Venizelos, koji se upokojio na današnji dan 1936. godine.

Ako se neko nađe na ostrvu Kritu tokom letnjih meseci, obiđite spomenik i mesto na kome počiva Venizelos u njegovoj rodnoj Haniji na Kritu i zahvalite mu se u ime svih Srba.

Neponovljiva priča o 1.300 kaplara, najmlađem bataljonu smrti u istoriji sveta

280 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap