Magazin Svet

Ko su bile „radijum devojke“ čija je smrt spasila živote na hiljade radnika?

radijum devojke
Foto: Profimedia

Malo pre Prvog svetskog rata nova čudesna supstanca smatrala se svemogućom.

Reč je radijumu, radioaktivnom elementu, koji sija u mraku i korišćen je u danima njegovog pojavljivanja u skoro svim sferama, od medicine, preko lepote, sve do ukrašavanja predmeta, piše Ona.rs.

Kada je postao popularan na prostorima SAD-a, mnoge fabrike su počele da ga koriste. Tako i fabrike satova. Kada se već spremalo za ulazak u rat, fabrike satova odlučile su se da daju maksimalnu podršku svim vojnicima, te su kao nove detalje na satovima koristili radijum. Kako bi u mraku videli kazaljke i cifre, kazaljke su obojene tim svetlucavim elementom.

Fabrike satova masovno su tragale za devojkama koje bi svojim mirnim rukama i pedantnošću mogle da nacrtaju te detalje.

radijum 2
Foto: Profimedia

Metod kojima su vešto iscrtavale na stotine kazaljki i cifara jeste veoma uobičajen u slikarstvu. Usnama i jezikom navlaže vrh četkice kako bi dobile špic koji će im pomoći u crtanju onihnajsitnijih detalja.

Devojke koje su radile u fabrici su prvo nazivali „Devojke duhovi“ zbog prašine u kojoj su radile, ali su ubrzo prozvane „Radijum devojke“.

Tračak sumnje su ugušili govoreći da radijum nije nimalo štetan, čak su tvrdili da produžava život i da leči sve od prehlade do raka. Nije prošlo mnogo vremena pre nego što su „Radijum devojke“ počele da doživljavaju fizička razaranja zbog svog izlaganja toj supstanci.

Među prvima je bila Amelia Moli Magja, koja je slikala satove za „Radium Luminous Materials Corp“. Njen prvi simptom bila je zubobolja, zbog koje joj je izvađen zub, pa kasnije i zubi pored, a na mestu gde su oni bili, kao i po telu, pojavile su se infekcije popout čireva. Proširenje čudne bolesti prvenstveno po bradi, a onda i po celom telu, dovelo je do velikog krvarenja od koga je 1922. preminula. Lekari su bili u čudu, ali jasno zaključili da je u pitanju sifilis.

radijum 3
Foto: Wikipedia

Ubrzo su se masovno smrtno razboljevale i druge „Radijum devojke“, a njihovo telo ličalo je na „živi leš“, pa se tako o njima i pisalo. Narod je i dalje verovao da je radijum siguran.

Patolozi su 1952. godine utvrdili da je taj element uzrok te strašne smrti. Fabrike su to negirale, ali su se radnice pobunile. Znale su da su im dani odbrojani, ali su se borile zbog onih devojaka koje mogu biti spasene. Ućutkivali su ih još 1927, kada su počele pobune zbog boleti, na razne načine, dok konačno jedna hrabra radnica po imenu Ketrin Vulf Donhju nije uspela da ih uspešno tuži zbog njene teške bolesti.

Najstarija radnica ili „Radijum devojka“, koja je preminula od raka kostiju, imala je 30 godina.

Propisi su uvedeni i brzim promenama, pravda je stala na stranu tih heroina, čije se žrtve ne treba zaboraviti.

Izvor: Telegraf.rs

Misteriozni krugovi u travi pored Čačka, ljudi se plaše i mole za pomoć

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link