Magazin Novi Sad

Gradska uprava onemogućila Novosađane da odlučuju o svojoj sredini

kineski-most-maketa

Stanovnici novosadskog naselja Telep uputili su zahtev za sazivanje zbora građana u MZ „Nikola Tesla – Telep“ zbog nezadovoljstva povodom planirane izgradnje vijadukta na Bulevaru Evrope, koji će delu stanara prolaziti tik pokraj prozora. Zahtev su uputili i građani sa teritorije MZ “Bratstvo Telep” i iz drugih mesnih zajednica na području Novog Sada.

Zahtevi su odbijani uz obrazloženje da sazivanje i organizovanje zbora građana nije u nadležnosti Saveta mesne zajednice. Dokumente je potpisao v.d. načelnika Gradske uprave za opšte poslove Novi Sad, Branimir Radovanović.

Ipak, mesna zajednica “Ivo Andrić” u novosadskom naselju Liman 4 (gde su članovi Saveta nezavisni) održala je zbor građana bez ikakvih problema. Šta je pozadina brisanja odredbi o zborovima i nakaradnog tumačenja Odluke? Očigledan strah gradskih čelnika od samoorganizovanih građana, kaže Predrag Milošević, potredsednik Saveta mesne zajednice “Ivo Andrić”.

“Zloupotreba nedorečenosti u pravnim aktima“

Potpisnica zahteva za zbor građana u MZ „Nikola Tesla – Telep“ Bojana Bodroža za Luftiku kaže da su isti odgovor juče dobili i u MZ “Bratstvo – Telep” u vezi inicijative građana da na zboru izraze svoj stav u vezi smanjenja zelenih površina u Generalnom urbanističkom planu.

– Pokušavaju da se izvuku na neusklađenost pravnih akata višeg i nižeg reda. Praktično, Gradska uprava za opšte poslove koristi ovu neusaglašenost dokumenata da nas pod tim izgovorom odbije. Pozivaju se na Odluku o mesnim zajednicama donešenu 24. decembra 2021. godine, kojom pravna dokumenta nisu usklađena.

Najopštiji dokument, Statut grada predviđa da zborovi postoje, kao i Statut mesne zajednice, koji je dokument najnižeg reda. U ovoj Odluci o mesnim zajednicama se zbor jednostavno ne spominje. Bukvalno se pozivaju na Odluku koja njima u ovom trenutku odgovara. Ovo je jedna zloupotreba tih nedorečenosti u pravnim aktima –  objašnjava Bojana Bodroža za naš portal.

Podsetimo, 27. januara, nezadovoljni građani su podneli zahtev da se sazove zbor građana, sakupili više od 30 potpisa, koliko je predviđeno Statutom mesnih zajednica i danas dobili sraman odgovor.

– Po meni je zabrinjavajuće to što vidimo da se sada novim odlukama građanima zapravo onemogućava i uskraćuje njihovo pravo na neposredno odlučivanje o stvarima koje ih se tiču. Građani koji žive uz Bulevar Evrope su jako uznemireni, jer ne žele praktično auto-put ispod svojih prozora.

Međutim, pomenuta odluka je vrlo jasno neusklađena sa opštijim dokumentom, a to je Statut grada Novog Sada, gde u članu 21, stav 4, jasno piše da zbor građana može da sazove i Savet mesne zajednice. Ova Odluka treba sve nas da zabrine i da se dopuni, da se građanima ostavi mogućnost da učestvuju u lokalnoj samoupravi, jer u suprotnom ja ne vidim suštinu postojanja mesnih zajednica. To bi trebalo da bude mesto gde građani mogu da se okupljaju i neposredno donose odluke – ističe naša sagovornica.

Bojana kaže da će se građani konsultovati i sa MZ “Bratstvo – Telep” , kao i drugim mesnim zajednicama i njihovim predstavnicima, zajedno razmotriti koje je najbolje rešenje u ostvarivanju njihovog prava da odlučuju o životu u lokalnoj sredini u kojoj žive – jer to sada predstavlja problem svih građana.

Kako je zbor održan na Limanu?

Predrag Milošević, potpredsednik mesne zajednice “Ivo Andrić” na Limanu 4 u razgovoru za Luftiku je rekao:

– Mi za razliku od v.d načelnika Gradske uprave za opšte poslove znamo da poštujemo i čitamo regulativu. On je potpisao sramno mišljenje o organizovanju zbora i poslao kao odgovor drugoj mesnoj zajednici.

Nesreća građana tih mesnih zajednica se ogleda u tome da njihovi Saveti slepo izvršavaju naredbe, koje dobijaju od svojih partijskih kolega, ne ulazeći u suštinu problema. Takve mesne zajednice nisu slobodne i ne mogu nikada raditi u potpunom interesu gradjana – ističe Predrag.

Naš sagovornik se osvrnuo i na nedavno doneseni dokument, Odluku o mesnim zajednicama:

– Odluka o mesnim zajednicama Skupštine grada na koju se pozivaju od 24.12.2021. godine obrisala je čitave odredbe koja se tiče sazivanja zborova, a ostavili su nesrećno i amaterski u nadležnost Saveta mesne zajednice da Savet delegira predstavnika za zbor i da je Savet dužan da sprovodi odluke zbora, a kojeg su ukinuli u toj Odluci. Znači da Savet delegira nekog za nešto što ne postoji po njima – objašnjava Milošević

On dodaje da u članu 89 Statuta grada jasno piše ko i kako saziva zbor:

– Čak i da ne postoji odredba u Odluci da Savet ne vrši poslove iz Statuta grada, Statut grada je viši akt od odluke i ako odluka nije u skladu sa Statutom, takva odluka je za nas, ako nije za njega, pravno ništavna i primenjuju se odredbe iz višeg pravnog akta – Statuta.

Za sazivanje Zbora, nama je bio dovoljan Statut grada i još uvek važeći Statut mesne zajednice, koji i takav kakav je nije usklađen sa drugim odlukama i Statutom grada već 3 godine, od kako je novi Statut grada usvojen. Čak smo i primenjivali tu Odluku u delu da Savet radi poslove iz Statuta grada – kaže Milošević.

Predrag nije imao naročite reči hvale na račun v.d. načelnika Gradske uprave za opšte poslove:

– I nismo očekivali ništa drugo od Vršioca Dužnosti, čoveka koji je naredio da biračko mesto bude u trpezariji vrtića Radosno detinjstvo na Limanu 4, gde su članovi izborne komisije koristili dečije toalete i dečiji pribor, za šta smo uložili oštar prigovor uz rešenje problema, i njemu i direktorici Radosnog detinjstva, koja je ovo odobrila jer je kroz isti prošlo 767 osoba na skorašnjem referendumu – zaključio je za Luftiku Predrag Milošević, potpredsednik Saveta mesne zajednice “Ivo Andrić.

Podsetimo, u mesnoj zajednici “Ivo Andrić“ u novosadskom naselju Liman 4 – 3. februara u 19 časova uspešno je održan zbor građana na kom su se stanovnici ovog kvarta izjasnili o predlogu Nacrta generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine.

Mnogi zahtevi sa zbora doneti su jednoglasno i predati Gradskoj upravi za Urbanizam: park – urbana šuma umesto zgrade Poreske uprave, javna parkirališta umesto javne garaže i sportskih terena kod kružnog toka. Kao i javni parking, sportski tereni i dečija igrališta umesto objekta koncertne dvorane – dok su građani podigli svoj glas i aktivno učestvuju u primedbama i rešenjima.

Savet MZ Bratstvo Telep odbio da organizuje zbor građana  uz sramno objašnjenje

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link