Film Magazin

Dušan Pekić Pinki: Priča o klincu koji je prerano otišao u legendu

Dušan Pekić (Zemun, 2. maj 1980 — Kraljevo, 26. mart 2000), koji je u filmu “Rane” sjajno odigrao Pinkija, jednog od dečaka čije je tmurno odrastanje u Beogradu kasnih devedesetih zabeležio reditelj Srđan Dragojević, preminuo je sa samo 19 godina, piše Noizz.

Pekić je umro 2000. godine u Kraljevu, za vreme služenja vojnog roka. Uzrok smrti do skoro nije bio objavljen, ali se ove godine oglasila njegova majka Milunka Tašić, koja je, kako kaže, tek nedavno smogla snage da pročita nalaz obdukcije.

Javnost je godinama sumnjala da je u pitanju “overdose”, a prijatelji da je Pekić ugušen.

pinki

Ali priča o dečaku koji je mogao da postane veliki glumac ostaje kao legenda.

Naime, Dušan Pekić je u “Rane” upao slučajno, pošto su ga iz producentske kuće uočili negde u Zemunu i pozvali na audiciju. Bio je “običan klinac”, doduše u jednom pogrešnom vremenu i u jednoj pogrešnoj zemlji.

Gostovanje u Atini bilo je njegovo prvo putovanje u životu na koje je krenuo sa ekipom “Rana”, a Švaba je kasnije pričao da su se zajedno prvi put napili, otišli na letovanje….

Škola ga je nervirala, ali je bio čvrsto rešen da se upiše na Akademiju, “jer se tamo radi na sebi”. Nije doživeo.

Kako je Teofil Pančić godinama kasnije napisao, “Pekićeva priča bila je, naime – ili tačnije: mogla je da bude – priča o pozitivnom srpskom snu”…

– …Priča o tipičnom gradskom dečku, ni po čemu unapred “programiranom” za Uspeh, koji se srećnim sticajem okolnosti izvlači iz anonimnosti i socijalnog beznađa današnje Srbije, ali koji je takođe voljan i rešen da dokaže da je njegovo Isplivavanje više od slučaja, da slučaja zapravo i nema (što je, uostalom, uvek blizu istine); Veliki Scenarista – koji ne trpi pogovore – namenio mu je, međutim, drugu ulogu, onu koja uvredljivo direktno korespondira s njegovim filmskim debijem. Svi će se sada, naravno, setiti njegovog završnog – posthumnog! – monologa u Ranama, i zaleđujuće rečenice: “Sve mi se čini, rođaci, da sam ipak prošao bolje od vas.”

Scenario za film Rane krije strašnu istinitu priču o dvojici klinaca 90-tih

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

32 Shares
Share via
Copy link