Magazin

Vođa Discipline kičme u indukovanoj komi, imao moždani udar

dusan-kojic-koja

Bas gitarista, pevač, kompozitor i vođa rok benda “Disciplina kičme” Dušan Kojić Koja (58) imao je moždani udar i nalazi se u bolnici u indukovanoj komi.

Koja je otišao u Englesku da poseti svoju sestru, kada je doživeo moždani udar. Hitno je hospitalizovan u jednoj tamošnjoj bolnici, a lekari su ga uveli u indukovanu komu,kako bi mozgu dali dovoljno vremena za oporavak. Inače, ova medicinski izazvana koma je namenjena posebno teškim bolesnicima, koji bi bez te terapije izgubili život, javile su Novosti.

Koja je na srpskoj muzičkoj sceni aktivan pune četiri decenije. Priključio se 1980. Milanu Mladenoviću u grupi “Limunovo drvo”, a kada su se uz bubnjara Ivicu Vdovića Vda ustalili kao trio, promenili su ime u “Šarlo Akrobata” i objavili jedini, ali kultni album “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”.

Po raspadu “Šarla”, Koja krajem 1981. osniva “Disciplinu kičme”. Autor je hitova “Tata i mama”, “Svi za mnom”, “Ja imam šarene oči”, “Nemoj da bacaš betonske table sa vrha svoje zgrade”, “Da li ti znaš za neki drugi ritam”, “Buka u modi”… Takođe, komponovao je muziku za film “Kako je propao rokenrol”.

Poslednji studijski album “Opet”, Kojina “Disciplina kičme” objavila je 2016. Tada je poručio da smo “zaboravili rokernol i otišli u šoping-mol”, ali da se u njegovom domu sluša rok a ne turbo-folk.

Kao specifična pojava na ovim prostorima, počev od 80-ih, Disciplina kičme je fenomen koji je prerastao novi talas i već u narednim koracima, od sredine 80-ih do početka 90-ih godina 20. veka, formirao sopstvenu kulturu, izraz, estetiku i vizuelni identitet.

Podsetimo, u aprilu ove godine preminula je članica benda “Disciplin A Kitschme” Marinka Đorđević Manja u 51. godini.

Prethodno, u martu Disciplin A Kitschme je objavila tri albuma iz londonske faze rada ove legendarne beogradske grupe.

Više od 20 godina nakon prvobitnog izlaska, svaki od albuma objavljen je kao dupli LP, sa posebnim inserterima koji su ilustrovani pripadajućim vizualima sa originalnih CD izdanja, kao i sa fotografijama iz tog vremena.

Albumi su objavljeni povodom Svetskog dana ploča (13. april) kao globalno, jedinstveno Record Store Day izdanje, nakon čega su distribuirani širom sveta zahvaljujući saradnji izdavačke kuće Mascom sa višegodišnjim partnerom iz Velike Britanije, izdavačkom kućom State51.

Proročki intervju Džonija Štulića iz 1990: Sledećih 40 godina slušaćemo blejanje ovaca

PARTNERI SAJTA


14 Shares
Share via
Copy link