Novi Sad

Na zelenoj površini Dunavskog parka, tik uz toalete, niče nelegalna bašta kafića

JKP Gradsko zelenilo prijavilo je inspekciji pokušaj nelegalnog postavljanja letnje bašte ugostiteljskog objekta „Sasha & Pasha“ na zelenoj površini Dunavskog parka.

U ovom javno-komunalnom preduzeću za 021.rs navode da je njihova čuvarska služba obavestila pomenuti ugostiteljski objekat da nema dozvolu da postavi baštu i potom je obaveštena inspekcija, a sada se čeka na njenu reakciju.

Upravi za inspekcijske poslove 021.rs je poslao pitanja povodom nedozvoljenog zauzeća zelene površine parka, ali odgovor još nije stigao.

U Zelenilu dodaju i da oni kao upravljač zaštićenog prirodnog dobra Dunavski park nisu izdali Rešenje o postavljanju bašte firmi „Sasha&Pasha d.o.o“.

Na licu mesta u Dunavskom parku 021.rs je zatekao metalnu konstrukciju postavljenu na oko 50 kvadrata zelene površine neposredno pored javnog toaleta. Na metalnoj konstrukciji ima i nekoliko drvenih letvi, ali u trenutku kada smo obilazili lokaciji radnika nije bilo u blizini. Od zaposlenih u Zelenilu koji su u tom trenutku radili u parku, kao i nekoliko posetilaca, reporter 021.rs je čuo da je konstrukcija postavljena u subotu.

Ekološki front Novog Sada je protestovao zbog ovog, novog pokušaja devastacije Dunavskog parka. U ovoj organizaciji za 021.rs kažu da je dobro što Zelenilo nije dozvolilo da se usred parka postavi bašta.

„Ohrabrujuća je vest da Zelenilo nije izdalo rešenje, no Rešenje o uslovima mora da izda i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, s obzirom da se radi o Spomeniku prirode od velikog značaja II kategorije. Nadajmo se da će se Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, ukoliko ipak dođe do zahteva da se postavi bašta restorana, voditi Uredbom Vlade Srbije koja zabranjuje promenu namene ove površine i izvođenje investicionih radova i aktivnosti koje ne bi bile u funkciji zaštite i unapređenja parka. Očekujemo da će metalni nosači (paluba) biti uklonjeni u najkraćem mogućem roku“, navode za 021 u Ekološkom frontu.

Inače, ovo nije prvi put da ovaj lokal na istom mestu pokušava da postavi baštu. Isti slučaj dogodio se i pre tri godine, kada je konstrukcija za baštu stajala nekoliko dana, a potom je uklonjena.

Šta (koga) štiti Pokrajinski zavod za zaštitu prirode?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

58 Shares
Share via
Copy link