Balkan Magazin

Dubrovački muzeji srozani do ocene 1 zbog odnosa prema 18-godišnjoj maci Anastaziji

anastazija

Facebook stranica Dubrovačkih muzeja danas ima ocenu 1.2, a negativne recenzije samo se nižu. Povod za to je njihov odnos prema mački Anastaziji, miljenici Dubrovčana.

Na slici levo je 18-godišnja mačka Anastazija koja je pod stare dane dobila svoju prvu kućicu koja je štiti od kiše i dodira ledenih kamenih zidina.

Da bi se umirili mrzitelji mačaka koji su maknuli običnu kutiju za mačke jer se “ne uklapa u vizuru stare gradske jezgre”, gospodin Srđan Kera izradio joj je kućicu koja se, kao što vidite, savršeno uklapa u vizuru grada.

No, Dubrovački muzeji/Dubrovnik Museums ni to nisu prihvatili, nego su pokazali da biser hrvatskog turizma vrvi dekadentnim idejama koje se ne mogu izdići iz primitivnog nasleđa i dati priznanje vrednosti koju je gradu dala Anastazija, miljenica stotina hiljada turista koji su je svih ovih godina slikali i koja je postala pravi ambasador Grada Dubrovnika.

Evo je na slici desno, ponovo bez zaklona.

Anastazija je stara 18 godina. Davno je izabrala trem Kneževa dvora za svoje boravište. Ona je lepa, zdrava, dobro uhranjena mačka koja je ogledalo brige i ljubavi Dubrovčana za četveronožne stanovnike njihovog grada. I ne, ona nije jedina.

Ipak, tako staroj mački nije više lako žieti bez zaklona od zimske bure i letnje žege. Zatim je Srđan Kera, stanovnik stare gradske jezgre, Anastaziji napravio kućicu toliko savršeno uklopljenu u stil Kneževa dvora da bi posmatraču nešto nedostajalo u tom uglu da je više nema. A ipak je više nema.

Zašto? Prkos, kapric, manjak empatije ili sve zajedno upakovano u priču o brizi za kulturnu baštinu?

Je li jedan život manje važan od kamena makar ga zvali Dvor?

Čuvamo ga za turiste kao da je njima samo do neživog stalo.

Izvor: Facebook/Kulturbunt

Beogradska lutalica i pas koji je voleo autobuse – prošao je grad uzduž i popreko, a sudbina ga je dovela pred moja vrata

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

46 Shares
Share via
Copy link