Magazin Srbija Vesti

Država protiv trudničke mafije: Zakon koji roditelje u Srbiji svodi na državne neprijatelje

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom stupio je na snagu pre nekoliko godina i pored glasnog protivljenja mnogih udruženja roditelja u Srbiji zbog izuzetno loših rešenja koje ovaj zakon sadrži. Oni su Ustavnom sudu podneli zahteve za ocenu ustavnosti, a nakon detektovanja nekoliko spornih tačaka od strane suda, ovaj zakon sada je u procesu izmene i dopune.

Zakon je u nevladinom sektoru ocenjen kao suprotan Ustavu i međunarodnim konvencijama, te su udruženja još ranije navela da se za ostvarivanje prava majki i roditelja, proistekla iz ovog akta, moraju ispuniti najstrožiji uslovi u Evropi, možda i u svetu.

Roditelji su u očima državnih pravnika i birokrata predstavljeni kao paraziti koji samo uzimaju iz budžeta, kao rizični faktor finansijske održivosti, a ne smemo da zaboravimo da živimo u državi koja ima alarmantno nizak prirodni priraštaj, te je ovo verovatno i najvažnija društvena tema.

Izmene i dopune su samo kozmetička promena suštinski lošeg zakona, te od izmena i dopuna ovakvog zakona ne treba očekivati poboljšanje položaja trudnica, majki i roditelja u Srbiji.

Roditeljima ostaje da žale što su postali roditelji u ovakvoj državi u ovakvo vreme, kada se njihovi novci otimaju da bi se poklonili „stranim investitorima“ ili da bi im se izgubio trag u koruptivnim kanalima javnih nabavki i sličnih partijskih poslova

Obrazloženja – zvanična i nezvanična – koja su se mogla čuti prilikom usvajanja zakona, osim borbe protiv trudničke mafije imala su i jasan prizvuk nadrealne vučićevske retorike da će trudnice i roditelji dovesti državu do bankrota ako nastave da uzimaju ono što im po zakonu pripada – pa je onda zakon promenjen na način da to više ne mogu da rade. Roditelji kao neprijatelji države, piše novinar Mario Reljanović, novinar Peščanika.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Peščanika.

Prirodni priraštaj u Srbiji na istorijskom minimumu: Gore nego tokom II svetskog rata

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
193 Shares
193 Shares
Share via
Copy link