Balkan Magazin

Ekološka katastrofa na Drini, hiljade kubika plutajućeg otpada na površini reke

Zastrašujući su prizori plutajućeg otpada u Drinskom jezeru na samom ulazu u Višegrad. Hiljade kubika otpada stiglo je Limom iz Crne Gore, te pritokama Drine iz gradova Gornjedrinske regije.

Sve što su reke “pokupile” na svojim obalama, sa diviljih deponija ili što je bačeno iz čistog nemara danas se nalazi u Drinskom jezeru.

Plastika, flaše, različiti kabasti predmeti i otpad plutaju jezerom. Procene su da je na branu u Višegrad stiglo oko četiri hiljade kubika otpada usled pucanja lančanice koja nije mogla izdržati ogroman prtisak, javlja Klix.

Kiša i pljusak u Višegradu situaciju dodatno otežavaju, a pogled na jezero u ovom trenutku je kao da gledate ravno u kataklizmu. Radnici HE Višegrad pokušali su da saniraju problem kako otpad ne bi ugrozio rad hidroelektrane.

Nedjeljko Perišić, direktor preduzeća, izjavio je novinarima da je reč o višedecenijskom problemu, a sve što se moglo učinili su sopstvenim snagama kako ne bi doveli u pitanje rad hidroelektrane.

Upozorio je takođe da se u gornjem toku reke Drine nalaze desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama Pračom, Tarom, Pivom, a najviše rekom Lim.

Preti opasnost da se u jezeru nađe još kubika otpada, jer je vreme padavina i bujanja voda što predstavlja veliku opasnost, a na ovakve situacije godinama upozoravaju ne samo odgovorni u preduzeću HE Višegrad već i ljubitelji prirode, svesni da je jedna od najepših reka Evrope ugoržena nemarom onih koji bacaju otpad, ali i zbog činjenice da vlasti ne čine ništa da se ovaj problem konačno reši.

Na ekološku katastrofu koja preti da potpuno uništi jednu od najljepših reka upozorava se godinama, ali uzaludno. Reka Drina u ovom toku svako malo postaje ogromna deponija smeća. Činjenica je da reke smeća plutaju jezerom i da upozorenja o ekološkoj katastrofi nisu urodila plodom.

Iako je ovaj problem bio tema razgovora na najvišim nivoima tri države BiH, Srbije i Crne Gore, do danas nisu pronađena kvalitetna rešenja. Ekološka katastrofa se već dešava.

BRUKA: U Nacionalnom parku Tara cveta divlja gradnja, fekalije se izlivaju u Drinu

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

543 Shares
543 Shares
Share via
Copy link