Magazin Srbija

Snimak predsednika Vrhovnog suda kako instruiše sudije da sude na štetu građana u sporu sa bankama

dragiša slijepčević
Printscreen

Video snimak na kojem predsednik građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda Dragiša Slijepčević instruiše sudije kako da postupaju u parnicama koje se tiču troškova obrade kredita kruži društvenim mrežama, odnosno grupama za međusobnu komunikaciju advokata, a sada je objavljen i na Jutjub kanalu „U centar“. Ovaj snimak je skandalozan, složni su u oceni advokati, a pojavio se nakon promenjenog pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda i naknadnih protesta advokata iz cele Srbije.

Gotovo pune tri godine sudovi su u nizu donosili presude u korist građana u sporovima protiv banaka, ali su presude nakon ovogodišnjeg izmenjenog stava VKS krenule u potpuno drugačijem smeru. Umesto, kao do nedavno, da banke dokazuju svoju nevinost tvrdnjom da su upoznale klijente sa naknadnim troškovima obrade kredita, sada se taj teret prebacuje na građane time što oni moraju da dokažu kako nisu bili upoznati sa ovim veštački iskonstruisanim nametima i troškovima banaka.

Na spornom snimku može se čuti Slijepčević kako sudijama objašnjava da je „na tužiocu da dokaže da nije imao vremena da se upozna sa ponudom“.

– Pitate me kako će dokazati? Nikako! – kriminalno je obrazložio sudijama svoje instrukcije predsednik građanskog odeljenja VKS-a Dragiša Slijepčević.

Advokati su javnosti pustili snimak koji inkriminiše Slijepčevića i navode da postoje elementi krivične prijave za trgovinu uticajem.Prema za sada dostupnim informacijama, Dragiša Slijepčević rođen je u Sečnju 1955. godine i za sudiju Ustavnog suda izabran je u novembru 2007. Od 2011. do 2014. godine obavljao je funkciju predsednika Ustavnog suda i njegova dužnost u ovom sudu prestala je decembra 2016. godine. Na sadašnju funkciju izabran je 26. januara 2017. godine.

Advokatski protestni odbor održao je konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da je stav VKS-a, da banke ne moraju da dokazuju troškove obrade kredita, u direktnoj koliziji sa pravnom logikom zbog čega optužuju upravo sudiju Slijepčevića. Advokat Milioš Andrijašević rekao je VKS pogrešno tumači odluke Evropskog suda pravde ukazavši da sudije trpe neverovatne pritiske povodom celog slučaja.

– Poštovane sudije, poštovane kolege advokati, poštovani profesori, dopuna stava VKS je potpuni falsifikat. Ovo što ću sada reći upućeno je pojedinim sudijama: ‘Mi smo uz vas i pružamo vam podršku’ – naveo je Andrijašević.

Njegov kolega advokat Miroslav Živković istakao je da advokati spremaju potpunu obustavu rada, te da će ona trajati sve dok se u potpunosti ne ispune postavljeni uslovi. Odluka o ovom drastičnom koraku doneće se najverovatnije 6. novembra. On smatra da se nedavni protesti ne mogu oceniti kao neuspešni.

– Dosadašnjim protestima doprineli smo tome da se izda obrazloženje i uspeli da ohrabrimo sudije i promenimo svest građana da se uključe – kazao je Živković.

Advokat Nikola Živulović novinarima je pokazao samo kratak insert iz desetominutnog video snimka, poručivši da su posledice trenutno nesagledive po pravni sistem zemlje te da se ne smemo iznenaditi ukoliko dođe i do građanskih nemira.

Advokati krenuli da blokiraju auto-put, dočekao ih kordon Žandarmerije

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

306 Shares
306 Shares
Share via
Copy link