Novi Sad Vesti

Novosadski advokati protestuju ispred suda zbog serije nerešenih napada

novi-sad-sud-policija
Foto: RTV

Advokatska komora Vojvodine organizuje protestno okupljanje ispred zgrade suda u Novom Sadu u sredu, 11. maja, u podne.

Razlog protesta advokata su brojni nerešeni slučajevi napada na advokate, od kojih je poslednji paljenje automobila advokata Dragana Konjevića iz Sombora.

Kako saopštava AKV, prethodno je bačena bomba na kuću advokata dr Miroslava Đorđevića, zapaljeni su automobili advokata Gorana Karadžića i Mladena Sikimića, a još uvek nisu otkrivene ubice Momira Lazića, dr Lošonc Aurela i počinioci brojnih drugih krivičnih dela u kojima su oštećeni advokati sa područja AKV.

„Uslovi u kojima advokati rade su veoma otežani, a položaj advokata u pravosuđu i društvu je marginalizovan i potcenjen. Tražimo hitno rešavanje slučajeva napada na advokate i maksimalno angažovanje policije i tužilaštva na otkrivanju počinilaca“, navodi se u saopštenju AKV.

Oni zaključuju da je pravna pomoć koju pružaju građanima Ustavom garantovano ljudsko pravo i osnova bez koje nema pravosuđa i vladavine prava.

Automobil advokata Dragana Konjevića zapaljen je u subotu, 23. aprila u Somboru. Advokatska komora nekoliko dana kasnije iskazala je nezadovoljstvo radom policije i tužilaštva na ovom, ali i drugim slučajevima napada na advokate. Najavili su i sastanke sa predstavnicima institucija.

Izvor: 021

Snimak predsednika Vrhovnog suda kako instruiše sudije da sude na štetu građana u sporu sa bankama

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

12 Shares
Share via
Copy link