Novi Sad Vesti

Bivši načelnik novosadske policije imao veze sa biznismenima bliskim vlasti

Slobodan-Malesic-foto-Nenad-Mihajlovic
Foto: Nenad Mihajlović

Bivši načelnik novosadske policije, Slobodan Malešić, uhapšen je početkom aprila zbog sumnje za trgovinu uticajem zajedno sa još dva policijska službenika i jednim biznismenom i trenutno je pušten da se brani sa slobode.

Međutim, kako piše NIN, postupak protiv ovog policijskog generala izgleda da sve više postaje problem i za vlast, kojoj je bio blizak.

Veze sa kontroverznim biznismenima bliskim vlasti

U postupku protiv Malešića, koji je sada u fazi istrage, prikupljeni su finansijski dokazi i presretnuta komunikacija, što može biti prikazano i na eventualnom suđenju, piše NIN.

„Neki od tih dokaza otkrivaju i kontakte sa kontroverznim biznismenima, a za Malešića se i pre postupka tvrdilo da je blizak Veselinoviću i da su navodno kumovi. Na vezu sa Bosancem ukazuje i nalaz iz finansijske istrage da je njegova firma stipendirala Malešićevog sina sa 130.000 dinara mesečno“, navodi se u tekstu, koji prenosi N1.

U tekstu se dodaje da je Malešić, između ostalog, osumnjičen i da je njegov sin dobijao stipendiju i od biznismena Dženana Kujovića iz Prijepolja, u kojem je rođen i bivši načelnik novosadske policije.

Lukrativni poslovi dobijani na osnovu veza sa gradskim čelnicima

Istraživanje NIN-a pokazalo je da su četiri firme Bosanca, samostalno ili kao deo konzorcijuma, samo u poslednje dve godine od Grada Novog Sada, državnih preduzeća i institucija na tenderima dobile više od 50 poslova, vrednih nekoliko desetina miliona evra.

Najčešće su ugovori sklapani sa Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije i Gradskom upravom za imovinu i imovinsko pravne poslove.

O bliskosti Bosanca sa vlastima svedoči fotografija sa obeležavanja slave SNS-a u Novom Sadu, na kojoj stoji odmah pored gradonačelnika i jednog od kandidata za novog premijera, Miloša Vučevića, podseća NIN.

Bivši načelnik novosadske policije vođa kriminalne grupe

U noći 4. na 5. april 2022. uhapšeni su general Malešić, policajac iz Prijepolja Ljubomir Stanišić i pripadnik Uprave kriminalističke policije Dragan Kovačević kao organizovana kriminalna grupa koja je pružali zaštitu i podršku takođe uhapšenom preduzetniku Dženanu Kujoviću, vlasniku više preduzeća u Prijepolju.

Tri meseca kasnije Malešić je pušten iz pritvora da se brani sa slobode nakon obrazloženja suda da su saslušani svi svedoci.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon hapšenja saopštilo da se oni terete za udruživanje u kriminalnu grupu radi vršenja krivičnih dela od 2018. dok nisu uhapšeni. Malešić se tereti da je organizator grupe.

Izvor: N1, NIN

Iskaz Dijane Hrkalović u istrazi protiv načelnika novosadske policije

160 Shares
160 Shares
Share via
Copy link