Koronavirus

Dr Radovanović o tome šta i kako dalje: Plan akcije u 16 tačaka

Nakon jučerašnjeg crnog rekorda u Srbiji, dana sa zvanično najvećim brojem novozaraženih, dr Zoran Radovanović obratio se na fejsbuku.

– Od kada je izgubljeno poverenje u Krizni štab, sve češće iz različitih gradova Srbije stižu pitanja šta da se radi – započeo je svoje izlaganje epidemiolog Radovanović, te dodao kako su svi razočarani kada čuju da da odgovor ne može da se pruži dok se ne razmotre sve okolnosti.

To je, kako je rekao, činjenica, a zatim je naveo elemente, odnosno postavio 16 pitanja,  na koja bi trebalo odgovoriti pre donošenja bilo kakvog predloga.

 1. Broj obolelih osoba i dinamika zaražavanja u Srbiji i po regionima („apdejtovani“ podaci BIRN-a, a ne ono što saopštava Institut „Batut“)
 2. Makar gruba predstava o proporciji osoba koje su bez testiranja slate kući, uz preporuku da budu u izolaciji (verovatno bi većina, da je testirana, bila svrstana u kategoriju obolelih)
 3. Šta znači osam ili deset hiljada testiranih dnevno (zbiraju li se različiti testovi)?
 4. Kolike su rezerve PCR testova?
 5. Koliko su vlasti još spremne da ulože u nabavku novih PCR testova?
 6. Kako je, dugoročno gledano, sa aparatima i kadrom za PCR testiranje?
 7. Koliki su kapaciteti Zavoda za javno zdravlje za otkrivanje kontakata?
 8. Postoji li spremnost da se u istraživanje kontakata uključe specijalisti socijalne medicine i higijene, kao i sanitarni i medicinski tehničari?
 9. Mogu li sve PCR+ osobe da se izoluju van kuće (u ovoj fazi epidemije to je verovatno iluzorno bilo gde u Srbiji)?
 10. Da li je realno da se svi otkriveni kontakti drže u kući tokom 14 dana od poslednjeg rizičnog susreta sa izvorima zaraze?
 11. Koliko bi njihovo konfiniranje (kućni karantin) ometalo funkcionisanje lokalne zajednice?
 12. S druge strane, koliko bi sadašnji pasivan odnos prema kontaktima ugrozio ili čak paralisao ekonomski i drugi život zajednice u bliskoj budućnosti?
 13. U kojoj meri se primenjuju predložene mere individualne zaštite (fizička razdvojenost, maska, pranje ruku)?
 14. Kakve su mogućnosti da se prihvatanje navedenih mera pojača bilo prinudom, bilo na neki drugi način?
 15. Koliko se u konkretnim uslovima može uticati na smanjenje rizika tokom venčanja, sahrana, preslava, rođendana i sličnih povoda za okupljanje?
 16. Kakvo je raspoloženje populacije prema eventualnom uvođenju dodatnih restriktivnih mera (mimo postojećih, poput zabrane okupljanja više od 10 osoba)?

Od kada je izgubljeno poverenje u Krizni štab, sve češće iz različitih gradova Srbije stižu pitanja šta da se radi. Svi…

Gepostet von Zoran Radovanović am Sonntag, 26. Juli 2020

Radovanović odgovorio Konu: Vlast bi morala da sarađuje sa mnom

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
98 Shares
Share via
Copy link