Koronavirus Magazin

Dr Janković: Situacija je brutalno teška, imaćemo i 8.000 pacijenata u bolnicama

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković upozorava na to da je epidemiološka situacija „brutalno teška“ i dramatična. „Procenat zaraženih u odnosu na broj testirnih je proteklih dana bio 30 posto, što je katastrofa“, napominje Janković.

On, ipak, ističe da bismo bez vakcinacije imali daleko više zaraženih.

“Da su svi koji su imali simptome otišli da se testiraju, imali bismo više od 6.000 zaraženih, što je otprilike realnost i to čini situaciju dramatičnom”, objašnjava Janković i dodaje da svakako ima i onih koji su zaraženi, ali imaju sasvim blage simtome ili ih nemaju uopšte.

Naš sagovornik, koji je i koordinator kovid bolnica za jug Srbije, primećuje da je porastao broj hospitalizovanih i taj trend je jasan već mesec i po dana. Zabrinjavajuća je i klinička slika pacijenata, piše Nova.

“Sada imamo više od 7.200 pacijenata u bolnicama koji, gotovo bez izuzetaka, imaju upalu pluća. Imamo i pacijente koji su kod kuće sa blažim upalama pluća. Mnogo je dramatičnije i od perioda početkom decembra kada smo nominalno imali za oko 2.000 veći broj pacijenata”, smatra doktor Janković.

Naš sagovornik nema naročito optimistične procene.

“Pritisak je veliki i ja ne znam koliki će biti pik, ali s obzirom na konstantnu tendenciju povećanja broja zaraženih, broj hospitalizovanih će ići verovatno na iznad 8.000. Mere, ponašanje i sve što radimo ne ukazuju na to da će se broj smanjivati”, konstatuje Janković.

Koliko god da je teško i dramatično bilo bi još teže da nije vakcinacije.

“Da nemamo 15 posto revakcinisanih ljudi i određeni procenat građana koji su primili prvu dozu, sigurno bismo imali 10.000 zaraženih dnevno”, smatra Janković. On ističe da je vakcinacija jedini način da se spreči ovako intenzivna cirkulacija virusa.

“Vakcinacijom se spećavaju teške forme bolesti, rasterećuju se bolnički kapaciteti, jer u bolnicama uglavnom završavaju nevakcinisani, smanjuje se broj preminulih. Najmanje je verovatno da će vam virus preneti neko ko se revakcinisao, čak iako je u tom trenutku pozitivan. U ukupnom broju zaraženih je sigurno 80 posto nevakcinisnih”, poručuje doktor Janković.

Istraživač iz beogradskog Instituta za primenu nuklearne energije dr Marija Gnjatović izjavila je da kod novog soja koronavirusa koji se pojavio u Indiji zabrinjava to što on može da utiče na antitela.

Gnjatović je za Radio-televiziju Srbije rekla da je normalno da virus mutira, jer što je više zaraženih, to će njegove promene biti češće.

„Taj novi soj može da utiče i antitela koja su se stvorila od vakcine i na prirodna antitela, odnosno od preležane bolesti“, objasnila je Gnjatović.

Upitana da li će građani Srbije morati da prime i treću dozu vakcine protiv korone, Gnjatović je rekla da će nju primiti osobe koje su stvorile manje antitela.

„Biće kandidata za treću dozu, i to su osobe koje su stvorile manje antitela. Uglavnom starije osobe“, rekla je ona.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i Mirsad Đerlek izjavio je da je namera da se nastavi s ubrzanjem imunizacije na koronavirus i da se radi na tome, a da je cilj da do polovine juna bude revakcinisano dva i po miliona građana.

Stevanović: Vakcina da bude obavezna za medicinare, kapaciteti bolnica mogu izdržati još 24 sata

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

37 Shares
Share via
Copy link