Koronavirus Magazin

Stevanović: Vakcina da bude obavezna za medicinare, kapaciteti bolnica mogu izdržati još 24 sata

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je, posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktora kovid bolnica u Srbiji, rekao da situacija nije laka, i da su raspoloživa bolnička mesta za kovid bolesnike na granici popunjenosti. Kako je objasnio, ovo je i odgovor na pitanje o eventualnom ublažavanju mera.

„Imamo obezbeđena mesta za 24 sata i nešto više, iza toga moraju da se otvaraju novi kapaciteti“, rekao je Stevanović.

On je naveo i da su zaključili da treba pokrenuti inicijativu da vakcina postane obavezna za zdravstvene radnike.

I dalje je, kaže, veliki priliv bolesnika, broj prijema se danima ne smanjuje, a veliki je broj pacijenata koji zahtevaju hitan prijem i ozbiljnu terapiju, prijem kiseonika…

„Raste broj prijema u jedinice intenzivnog lečenja“, rekao je Stevanović.

Sve zajedno govori u prilog situacije koja je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem, istakao je Stevanović. Kako je rekao, specijalna bolnica Selters se priprema kako bi se otvorila – kad je u pitanju Beograd, a smatra da će se to desiti, s obzirom na trendove prijema, najkasnije u petak, prenosi N1.

„Čačak i Novi Pazar imaju pripremeljene objekte da odmah startuju kako raste broj prijema. Toliko o mogućnosti da se bilo šta menja sa merama“, rekao je na pitanje kakav je njegov stav po pitanju epidemijskih mera.

„Imamo veliki broj bolesnika koji su sve mlađi i jedan broj njih dolazi nakon sedam, osam dana kućnog lečenja“, istakao je.

Kako je objasnio, jedine proverene mere koje dalju rezultate su distanca, zaštitna maska i vakcinacija, a problem je što se te dokazane mere ne poštuju dovoljno.

„Još jedan zaključak svih upravnika bolnica iz kovid sistema je da se uputi apel, zahtev, molba, da se pokrene inicijativa da vakcina postane obavezna za zdravstvene radnike. Time bismo prvo zaštitili same zdravstvene radnike, time bismo povećali stepen zaštite pacijenata onih koji se leče ili ne leče od kovida, a dali bismo i zamah vakcinaciji stanovništva“, rekao je Stevanović.

Novi Sad i Niš su kritične korona tačke, Kon za danas najavljuje konsultacije o merama

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

26 Shares
Share via
Copy link