Balkan

Dorđe Balašević postaje počasni građanin Pule

balasevic-7
Foto: Petar Kürschner Jr.

Legendarni muzičar Đorđe Balašević, izgledno je, postaće počasni građanin Pule, doznaje Glas Istre.

Povelja „Počasni građanin Grada Pule“ imaće dva dobitnika, a jedan od njih je panonski mornar i prijatelj Pule – Đorđe Balašević (posthumno), a druga je profesorica Sabina Nagy iz Eisenstadta, jedna od najzaslužnijih za više od dvadeset godina prijateljstva i saradnje, kroz razmene učenika, između Savezne gimnazije Kurzwiese iz Eisenstadta i pulske Talijanske srednje škole „Dante Alighieri“.

Glas Istre takođe naglašava da konačnu odluku o spomenutim nagradama donosi Gradsko veće, i to 5. maja na svečanoj sednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada, u spomen na oslobođenje Pule u Drugom svetskom ratu.

Prvi koncert posle rata u Hrvatskoj Đorđe Balašević održao je 2001. godine upravo u pulskoj Areni, a koncert je bio humanitarnog karaktera čiji je prihod dodeljen Općoj bolnici Pula.

Isto tako, i jedan od svojih poslednjih koncerata u životu održao je takođe u Puli, i to u avgustu 2019. godine. Nakon smrti, pulska Arena bila je prepuna sveća i belih zečeva u spomen na Balaševića, a na dan ispraćaja u pulskoj Areni puštale su se Balaševićeve pesme.

Izvor: Glas Istre, Večernji

Kako je izgradnja muzeja Đorđa Balaševića uspela da podeli Novosađane?

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

258 Shares
258 Shares
Share via
Copy link