Magazin Poznati

Balašević stigao u udžbenike za osnovce i neki novi klinci učiće pesme panonskog mornara

đole
Foto: Printscreen, YouTube/Đorđe Balašević Official

Poznati kantautor Đorđe Balašević ušao je u užbenike muzičke kulture za osnovnu školu. U udžbeniku za osmi razred, izdavačke kuće Klet, našla se njegova “Drvena pesma”, dok su u nižim razredima svoje mesto našle pesme “D-mol” i “Devojka sa čardaš nogama”.

Fanovi Đorđa Balaševića na društvenim mrežama oduševljeno komentarišu da su znali da se to moralo desiti i da su pesme “panonskog mornara” zasluženo ušle u nastavu u školi.

Maja Sokolović Ignjačević, jedan od autora Kletovog udžbenika muzičke kulture, kaže da je Đorđe Balašević jedan od naših najvećih kantautora u oblasti pop muzike, da mu treba dati na značaju i upoznati mlađe generacije sa njegovim radom.

Napominje da su u udžbeniku nastojali da obuhvate i popularnu muziku koja je mladim generacijama daleka.

– Nama je bio cilj da približimo Balaševića, ali i druge autore koji su zadužili naše društvo, mladima. U našim udžbenicma se pojavljuju Šaban Bajramović, Đorđe Balašević i Zdravko Čolić, ali i brojni strani popularni bendovi i autori. U udžbeniku za osmi koji je odobren i treba da bude objavljen ima čitavo jedno poglavlje o popularnoj muzici gde smo uvrstili sve žanrove od džeza, bluza, popa, roka, hip-hopa – kaže Sokolović Ignjačević za Euronews Srbija.

Ona je navela da se često pri pomenu muzičke kulture misli samo na umetničku muziku, a da je zapravo muzička kultura ravnopravna zastupljenost – popularne muzike, narodne-tradicionalne muzike i klasične muzike.

– Radila sam istraživanje o tome kako reference iz popularne kulture utiču kao podsticaj deci za učenje. Naučno je dokazano da kada uvedete deci nešto što je bliže, oni budu motivisaniji za učenje. Veliko je pitanje koliko je deci danas Balašević bliži nego Betoven. To puno zavisi od porodice i muzike koja se sluša u kući – istakla je Sokolović Ignjačević.

Rok kritičar Petar Peca Popović smatra da je Balaševiću mesto u školskim udžbenicima, ali da to “i nije velika čast za njega ako se zna ko je sve stigao u đačke udžbenike u Srbiji”.

– Mi u Vojvodini, Srbiji i na teritoriji bivše Jugoslavije nismo imali nekoliko Đorđa Balaševića, imali smo jednog i kao takav mislim da je zaslužio mesto u udžbenicima. Zaslužio je i više prostora, ali sa nečim mora da se počne. Njegovo delo je toliko da tek mora da se otkriva – naveo je Popović za Euronews Srbija.

Ističe da se sada govori samo o pesmama Đorđa Balaševića, ali da su tu i njegove knjige, zbirke pesama. Smatra da je potrebno da prođe određeno vreme, desetak godina, i da ćemo tek sa te vremenske distance moći da vidimo šta smo izgubili.

– Onda ćemo sve bolje razumeti. Ovako suviše smo blizu da bi sve videli – navodi on.

I nastavnici muzičke kulture smatraju da je Balaševiću mesto u udžbenicima, jer je on deo našeg identiteta.

Nastavnica muzičkog u Osnovnoj školi “Vasa Pelagić” u Kotežu Aleksandra Stanković smatra da mora da se izdvoji kvalitet i da se to nađe u udžbenike.

– Nastojimo da decu motivišemo da se kvalitetno bave muzikom. Program muzičke kulture je krcat i ne može sve da se postigne. Od afiniteta i motivisanosti nastavnika zavisi da li će sa decom više da istražuje o autoru od onog što je u udžbeniku. Za pesme Đorđa Balaševića potrebno je više vremena, deca ih čak ne razumeju. Većina nastavnika, sa kojima smo u kontaktu pozitivno reaguju na to što je Balašević u udžbenicima – kaže Stanković za Euronews Srbija.

Naglašava da ne obrađuju učenici samo pesme Đorđa Balaševića, već da je u udžbenike ušao i Bajaga sa pesmom “Buđenje ranog proleća”.

– U udžbenicima sada nisu samo klasici umetničke muzike, već i popularna muzika. Deca odlično reaguju kada obrađujemo te teme. Đacima treba dati izbor, a oni sami da procene šta je to što je dobro. Komentarišemo na časovima o tekstovima pesama Đorđa Balaševića i nekih autora koje danas mladi slušaju – navela je ona.

U Kletovom udžbeniku za šesti razred iz 2019. godine našla se pesma “D-mol” Đorđa Balaševića, u udžbeniku za sedmi 2020. godine uvrštena je “Devojka sa čardaš nogama”, dok je 2021. godine u udžbenike za osmi ušla “Drvena pesma”.

Kantautor Đorđe Balašević umro je 19. februara 2021. godine od posledica infekcije virusom korona.

Izvor: Euronews Srbija

“Izađi i glasaj, ne budi ovca”: Legendarna Đoletova poruka iz 1994. godine širi se mrežama (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link